Снимка: © Getty Images

AstraZeneca още веднъж съкрати прогнозните си дози за страните от ЕС за първото тримесечие на 2021 г., като намали общото количество до около 30,1 милиона дози.

Това е едва 1/3 от предварително обещаваните пратки за периода януари-март, при това снижава с 25% прогнозата на самата AstraZeneca от преди месец. 

Reuters твърди, че производителят е изпратил документ за ревизираните количества до служители от ЕС на 10 март. В него е заявен ангажимент за доставянето на 20 милиона дози през април. 

Според информация на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, в началото на март България е очаквала да получи около 300 000 дози от AstraZeneca - по това време обаче бяха потвърдени само 105 600 от тях, или 36% от обещаното количество). 

На 9 март пристигна първата пратка със 76 800 дози, а на 12 март се очакват нови 31 200 дози. По данни на Кирилов от последния брифинг на НОЩ, в края на следващата седмица ще може да се доставят още 36 000 дози на AZ, с което потвърдените и получени количества ще са достатъчни за първата игла на 144 000 пациенти (48% от очакваното). 

Документът, цитиран от Reuters, показва, че още на 24 февруари AstraZeneca са обявили занижаване на прогнозния обем ваксини за ЕС от 40 до 34 милиона. 

Според източници на агенцията от ЕС, част от дозите се произвеждат в САЩ, а американската администрация е информирала Брюксел, че "няма да изнася ваксини на AstraZeneca в близко бъдеще". 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира казуса по-рано днес, като обяви, че информация за нови проблеми с доставките и за конкретни количества от AZ през април не е стигнала до българските здравни власти

"Количествата, които получаваме ние, не са произведени в Щатите. Доставките за април не са потвърдени, вероятно още от фирмата нямат готовност. Това все още не е фатално, но ако не потвърдят до седмица, е притеснително", казва Кунчев. 

"Виждам усилия, но не и "най-добри усилия. Това не е достатъчно, за да може AstraZeneca да спази задълженията си за първото тримесечие. Време е бордът на AstraZeneca да изпълни отговорността си и да направи каквото е нужно, за да изпълни обещанията", казва еврокомисарят по индустрията Тиери Бретон. 

 


Агенцията по лекарствата опроверга Ангелов: Няма починал у нас след поставена ваксина

Разваленият телефон с AstraZeneca: Кога и колко дози трябваше да получи България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България

Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТО

Двамата лидери говориха 2 часа, а подробности дадоха съветниците им

Близо 2300 нови случая на Covid и над 100 починали за денонощие у нас

Поставени са още над 17 хиляди дози от ваксините

Пак проблеми с биографията на кандидат за министър от ИТН. Димитър Гърдев не е бил съветник в ЕП

Гърдев е бил не съветник, а асистент, и не в ЕП, а на Елена Йончева