Агенцията по лекарствата опроверга Ангелов за починал ваксиниран преди случая с 57-годишната жена Снимка: © Getty Images

Твърдението на здравния министър проф. Костадин Ангелов от четвъртък, че в България е имало смъртен случай след поставена ваксина срещу Covid-19, беше опроверган от директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов в сутрешния блок на БНТ в петък. В същото време главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че няма информация за такъв случай.

На брифинга на Националния оперативен щаб в четвъртък Ангелов каза, че преди повече от месец у нас е имало смъртен случай няколко дни след поставяне на доза от препарат, различен от AstraZeneca. „Нямаме доказателства, че това се дължи на ваксината“, добави той.

В интервю за БНТ Богдан Кирилов каза, че няма такъв потвърден случай. В сутрешния блок на NOVA Кунчев обяви: "Предполагам, че министърът искаше да даде пример, че след ваксинацията може нещо друго да се случи. Не знам за какъв смъртен случай говори той“.

Малко по-късно през деня стана ясно, че цялата ваксинация с AstraZeneca у нас е спряна временно заради смърт на 57-годишна жена от Пловдив, която е починала в ранните часове на сутринта в петък - тоест, не това е случаят, за който Ангелов е говорил вчера. Тя е била имунизирана с AZ, но все още няма пряка причинно-следствена връзка. По случая текат изследвания, които да установят причината.

Разследват смъртен случай в Пловдив за евентуална връзка с ваксинацията с AstraZeneca

„Ние сме заинтересовани системата за нежелани реакции да работи. Всеки може да съобщи за такава реакция. Имаме малко над 830 съобщения на база на 305 хиляди направени ваксини. Много или малко са това? Нормално – сравнимо е с другите ваксини. Над 95% са лека болезненост, леко втрисане, грипоподобни симптоми. По време на клиничните тестове на AstraZeneca в Бразилия имаше случай на тежка нежелана реакция, който се оказа счупена ръка, но те са длъжни да го разследват“, каза здравният инспектор Ангел Кунчев пред NOVA по-рано днес.

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил да се прекрати временно имунизирането с ваксините на AstraZeneca срещу Covid-19, докато не се получи писмено становище от Европейската агенция по лекарствата с отхвърляне на "всички съмнения относно безопасността й". Причината - случаите на тромбоза при ваксинирани в Австрия и Италия. Все още не е доказана връзката между усложненията и поставения препарат. 11 от 17 държави, които са получили тази партида, са преустановили употребата ѝ – Румъния, Исландия, Австрия, Люксембург, Естония, Литва, Латвия, Дания, Норвегия, Италия, а вече и България. У нас се "замразява" не само тя, но и цялата ваксинация с препаратите на AZ. Починалата у нас жена е била ваксинирана с препарат от друга партида.

Борисов спря имунизацията с AstraZeneca в България

Според Ангел Кунчев – над 90% от партидата е приложена у нас. Преди решението на Борисов той обяви: „Аз не виждам нищо страшно. Европейският регулатор ЕМА се занимава със случая и казва, че не вижда причинно-следствена връзка. В голямата си част тази партида е използвана, така че по-скоро ще има някакво психологическо въздействие върху хората, ако я спрем“.

Той каза, че всеки, който иска да провери с каква партида на AZ е направена ваксината му, може да го види на картончето, дадено му след имунизацията, или да се обади на личен лекар.

Кунчев обяви още, че е приключила имунизацията на хората от изборната администрация и оттук нататък получените дози от ваксините на Pfizer/BioNTech ще се разпределят към личните лекари, за да се ваксинират записаните при тях пациенти.

"Расте заболеваемостта, расте смъртността. Не виждаме такава смъртност обаче, която да показва, че британският вариант е кой знае колко по-тежък. Нека да кажа, че към няколко болници – "Пирогов", ВМА, "Св. Анна" – се насочва огромен контингент от хора. Ако гледаме само тях, ще изкривим картината. Насочването от Перник и Кюстендил към София е факт", каза Кунчев.

"Казахме, че цифрата 300 на 100 хиляди инфектирани е прагът за налагане на нови мерки. 4-5 са областите, в които засега не се налага – Търговище, Разград, Видин, Кърджали. Пандемичната умора стана важен фактор, хората не искат да слушат факти, искат предишния си живот - насочват към нас отрицателна енергия", добави той.


Свети ли лампата в НОЩ?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024