Премиерът Бойко Борисов изпрати предупреждение до лидерите в Европейския съвет, че ако разпределението на ваксините срещу Covid-19 не бъде променено, България може да потърси източници извън одобрените от ЕМА производители. 

Борисов участва в среща на правителствените ръководители от Словения, Чехия и Австрия във Виена, като обяви, че осигуряването на ваксини в България е "от най-голямо значнеие за нас" заради факта, че страната трябва да организира парламентарни избори след по-малко от две седмици

"Ние поръчахме от всички производители на ваксини - като един от производителите веднага започна да не изпълнява производствените си задължения. Графикът, показан от австрийските колеги, показа, че производителите не само не изпълняват уговорките, но и са нарушили принципите на разпределението, което трябва да бъде пропорционално и за което се разбрахме единодушно. Всички едновременно започнахме да прилагаме ваксините. Беше казано, че държавите членки трябва да се въздържат да купуват китайски или руски имунизационни препарати. Трябваше да поръчваме AstraZeneca, Pfizer, Johnson & Johnson, Moderna. ЕК и Европейският съвет свършиха огромна работа. Но някъде по йерархията се случва нещо несправедливо, защото разпределението на ваксините не е пропорционално", каза Борисов във Виена. "Действително ще излезе, че май месец едни държави членки ще натрупат колективния имунитет, други няма. Или ще ни пратят в други посоки да търсим ваксини от трети страни. Ако искат това да направят, нека да го направят".

Намекът за внос на ваксини от страни като Китай и Русия беше повторен още веднъж от българския премиер. 

"Има два подхода. Единият е да действаме като Орбан, който купи руска и китайска ваксина. Нашият принцип като членове на ЕНП e, че когато има несправедливост в ЕС, тя да се поправи. Надявам се, че ще получим възможността да решим този проблем. Ние не искаме подаяния, България инвестира в разработването на ваксините. Тази таблица с разпределението е политически шамар. Да не би малтийският премиер да е най-добрият премиер, че ще му доставят най-много ваксини? Ние сме платили солидарно и сме гласували", каза още Борисов. 

Австрийският канцлер Себастиан Курц, който пръв вдигна темата за големите разминавания в поръчките и доставките на ваксинационни дози, коментира, че се надява ЕК да излезе с решение за поправяне на механизма. 

"Държавите, които досега се възползваха от това положение, няма да са много щастливи, че ще се наложи да се откажат от част от дозите, но трябва да се разработи корективен механизъм. Ние в Австрия нямаме никакъв интерес, ако някоя от съседните ни страни като Словения или Чехия е засегната от този проблеми. Запитайте се как това ще се отрази върху пътуванията и туризма. Никой няма интерес да се случват такива големи неравенства в разпределението на ваксините. Трябва да се запитаме дали тази система, с която в момента разполагаме, постига желания резултат. На прав път ли сме, когато едни държави получават 3 пъти по-малко ваксини от други? И за мен отговорът е "Естествено, че не, това не е желаният резултат". Няма защо да гледаме назад и да търсим виновник, важното е този проблем да бъде решен", каза Себастиан Курц.

Как България изведнъж постигна свобода на медиите 

Журналистка от ZDF директно обвърза внезапното форсиране на въпроса за ваксините на европейско ниво с изборите в България, като зададе следния въпрос на Борисов: 

"Доверието в управляващите България в момента е на рекордно ниско ниво - 23%. Самият вие казахте, че след две седмици ще има избори. Има структурни проблеми в България с прозрачността, антикорупционните индикатори и свободата на пресата. България стои от години на последно място в ЕС. Вярвате ли, че подобен коригиращ механизъм - така да се каже, помощ от европейските партньори в имунизационната стратегия - ще помогне за повишаването на тези ниски стойности на доверието във вашето правителство преди изборите?". 

Премиерът обяви като "некоректен" въпроса за свободата на медиите, като в същото време покани германската журналистка да проследи изборите в България на 4 април, за които той изтъкна, че ГЕРБ има преднина от 4%. 

"Най-големите медии в България се държат от големи чуждестранни компании. Най-голямата телевизия бТВ се държи от чешкия гражданин Петр Келнер, който притежава и мобилен оператор. Другата голяма телевизия също е в чуждестранни пари. Те нямат нищо общо с нас. Така че медиите са толкова свободни, че трудно може да се сравняваме с други. Можете да питате големите австрийски компании като OMV, Strabag, Kapsch, има десетки, стотици предприятия, питайте ги дали са доволни от работата си в България или срещат трудности", каза Борисов. 


Колко ефикасна е комбинацията от иРНК и векторни ваксини?

Агенцията по лекарствата на ЕС започва проверката на Спутник V


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония