България напредва към еврозоната, но членството ѝ остава неясно, потвърди S&P Снимка: © Getty Images

България постепенно напредва в усилията си за влизане в еврозоната, но все още е неясно дали тя ще получи членство от 1 януари 2024 г. поради няколко пречки. Такъв извод прави международната рейтингова агенция S&P Global Ratings.

Тя потвърждава дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута и посочва, че перспективата на страната за членство остава стабилна.

  • S&P Global Ratings е американска агенция за кредитен рейтинг, която публикува финансови изследвания, както и анализи на акции, облигации и стоки.
  • Смятана е за една най-големите агенции за кредитен рейтинг.

Едно от нещата, което може да усложни задачата за покриване на критериите, според S&P, е инфлацията в страната, която в момента е близо 15%. По тяхна прогноза тя се очаква да е близо 10% през 2023 г. и може да доведе до отлив на търсене от страна на други държави. Допълнително, вътрешнополитическата несигурност продължава, което също усложнява процеса на подготовка за присъединяване към еврозоната.

От друга страна, агенцията отбелязва и ниският нетен държавен дълг на страната, както и ниските разходи за лихви. Според нея българската икономика е останала по-устойчива през 2022 г. въпреки първоначалните очаквания и оценки.

  • През юни Европейската комисия посочи в свой доклад, че България все още се проваля в изпълнението на две от условията за приемането ѝ в еврозоната.
  • Това са критериите, свързани с приемане на законодателство за еврото и стабилността на цените и нивата на инфлацията.
  • София изпълнява обаче останалите условията относно публичните финанси, обменните курсове и дългосрочните лихвени проценти.

От S&P изброяват и предимствата от приемането на еврото в България. Сред тях е елиминирането на валутния риск спрямо еврото в икономиката, подобряване достъпа на страната до европейските капиталови пазари. С него ще се позволи и на местните търговски банки пряк достъп до ресурсите на Европейската централна банка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024