Снимка: © Getty Images

България изразява одобрение по преговорната рамка между Албания и ЕС, но на този етап не може да подкрепи началото на преговори за присъединяване на Северна Македония към съюза.

Това каза външният министър Екатерина Захариева след среща на Съвета на министрите на ЕС.

"Предложеният проект не отразява българските искания и не може да бъде приет в настоящия си вид. Изразих благодарност за всички усилия, които полага германското председателство. Позицията на България се основава върху рамковата позиция на парламента. Повече от една година тя е известна в публичното пространство, включително на колегите от Северна Македония", каза Захариева.

Вицепремиерът посочи три условия, които все още са изпълнени: придържането към договорните условия за езика от 2017 г., пътна карта за изпълнение на договора за добросъседство и включване на "много ясен текст, че няма да се поддържат претенции за македонско малцинство в България".

"Все още тези условия не са включени в проекта на преговорната рамка. Ние винаги сме отворени за продължаване на разговори и намиране на решения, но когато се водят преговори, са нужни компромиси от двете страни", каза тя.

Захариева напомни, че българското правителство е било много активно в усилията за европейска интеграция на страните от Западните Балкани по време на своето председателство през 2018.

"Смисълът на подготовката за членство и разширяването е да направи съюза по-силен. Ако на масата на ЕС има нерешени двустранни въпроси, това няма да направи съюза по-силен. Постигането на добросъседство е от интерес преди всичко за гражданите на държавата-кандидат. Както и останалите реформи, които са включени в клъстъра "Фундаментални въпроси", така и добросъседството трябва да се прилага на практика. Не само да се одобрят и приемат едни текстове", каза тя, като посочи, че МВнР не смята, че Северна Македония е постигнала "осезаем напредък" по изпълнението на договора от 2017.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Семейната снимка на Г-7: Макрон по риза, Джонсън до Шолц

Форумът започна с шеги по адрес на Путин

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена