Снимка: © Getty Images

България изразява одобрение по преговорната рамка между Албания и ЕС, но на този етап не може да подкрепи началото на преговори за присъединяване на Северна Македония към съюза. 

Това каза външният министър Екатерина Захариева след среща на Съвета на министрите на ЕС. 

"Предложеният проект не отразява българските искания и не може да бъде приет в настоящия си вид. Изразих благодарност за всички усилия, които полага германското председателство. Позицията на България се основава върху рамковата позиция на парламента. Повече от една година тя е известна в публичното пространство, включително на колегите от Северна Македония", каза Захариева. 

Вицепремиерът посочи три условия, които все още са изпълнени: придържането към договорните условия за езика от 2017 г., пътна карта за изпълнение на договора за добросъседство и включване на "много ясен текст, че няма да се поддържат претенции за македонско малцинство в България".

 "Все още тези условия не са включени в проекта на преговорната рамка. Ние винаги сме отворени за продължаване на разговори и намиране на решения, но когато се водят преговори, са нужни компромиси от двете страни", каза тя. 

Захариева напомни, че българското правителство е било много активно в усилията за европейска интеграция на страните от Западните Балкани по време на своето председателство през 2018. 

"Смисълът на подготовката за членство и разширяването е да направи съюза по-силен. Ако на масата на ЕС има нерешени двустранни въпроси, това няма да направи съюза по-силен. Постигането на добросъседство е от интерес преди всичко за гражданите на държавата-кандидат. Както и останалите реформи, които са включени в клъстъра "Фундаментални въпроси", така и добросъседството трябва да се прилага на практика. Не само да се одобрят и приемат едни текстове", каза тя, като посочи, че МВнР не смята, че Северна Македония е постигнала "осезаем напредък" по изпълнението на договора от 2017.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти