Снимка: © Unsplash

Въпреки дефицита на медицински маски и защитно облекло - България се е оказала извън общата поръчка на Европейския съюз за доставки на екипировка за лекарите, борещи се с Covid-19. Това съобщава Йовка Димитрова в "Свободна Европа", като цитира изявление на Европейската комисия след края на срока за набиране на оферти.  

България е една от шестте държави, които не са проявили интерес към участие в търга - останалите са Дания, Франция, Финландия, Литва и Португалия. 

Причината за това решение все още не е ясна. От "Свободна Европа" са изпратили запитване до правителствената информационна служба, чиито представители са съобщили, че трябва да направят проверка по случая, за да предоставят информация. 

По-късно във вторник премиерът Бойко Борисов обяви, че България иска да участва в поръчката, но като снабдител. 

"Тече една голяма поръчка, в която България участва и довечера ще питам колегите. Защото ако с този капацитет се работи, до 10 000 облекла, да им изпратим сертификати да ги видят. Така че може да се включим и с производство. Снощи сме говорили с председателката (на ЕК Урсула фон дер Лайен, б.р.), така че не само да чакаме някъде да се произведат и да се дадат. Виждате, че много компании по света вече не доставят ангажираните количества, така че ние си помагаме сами и затова и Господ трябва да ни помогне", каза той на посещение в завода "Аполо" във Враца, където се произвеждат защитни гащеризони и маски. 

Решението за общоевропейска поръчка на защитни облекла и маски беше прието с цел осигуряване на по-изгодни оферти при масовата доставка на материалите, които ще бъдат разпределени по отделните страни. 

Две български компании вече започнаха да произвеждат сами защитни костюми за медиците. В много от болниците в страната обаче продължава да има недостиг на лични санитарни средства, които отдавна са изчерпани от аптечната мрежа. Според проверка на "Свободна Европа" - липсват маски, ръкавици и облекла за лекари в Хасково, Стара Загора, Русе, Свищов, Плевен, Пловдив и др. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Скрити микрофони и камери в стаите за лечение на държавници в Правителствена болница

Одитен доклад показва множество нарушения в "Лозенец"

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков окончателно излиза от ареста

Кристиан Николов е с мярка за неотклонение "домашен арест"

Ребека Фъргюсън: Кралицата на екрана от "Мисията невъзможна" до "Dune"

Коя е актрисата в ролята на лейди Джесика от Dune на Дени Вилньов

ГЕРБ поиска оставките на "поне шестима министри" от служебния кабинет

Биков нарече Бойко Рашков "председател на предизборната кампания на Румен Радев"

Лекарите, които разпространяват лъжи за ваксините в САЩ, рискуват да останат без лиценз

"Свободното слово е конституционно право. Но не очаквайте да продължим лиценза ви, ако лъжете обществеността"

НАП започна проверка за финансови нарушения в Спортния тотализатор

Още 14 дружества, строители на физкултурни салони и спортни съоръжения, ще бъдат проверени