България остана извън обща поръчка на ЕС за медицински маски Снимка: © Unsplash

Въпреки дефицита на медицински маски и защитно облекло - България се е оказала извън общата поръчка на Европейския съюз за доставки на екипировка за лекарите, борещи се с Covid-19. Това съобщава Йовка Димитрова в "Свободна Европа", като цитира изявление на Европейската комисия след края на срока за набиране на оферти.

България е една от шестте държави, които не са проявили интерес към участие в търга - останалите са Дания, Франция, Финландия, Литва и Португалия.

Причината за това решение все още не е ясна. От "Свободна Европа" са изпратили запитване до правителствената информационна служба, чиито представители са съобщили, че трябва да направят проверка по случая, за да предоставят информация.

По-късно във вторник премиерът Бойко Борисов обяви, че България иска да участва в поръчката, но като снабдител.

"Тече една голяма поръчка, в която България участва и довечера ще питам колегите. Защото ако с този капацитет се работи, до 10 000 облекла, да им изпратим сертификати да ги видят. Така че може да се включим и с производство. Снощи сме говорили с председателката (на ЕК Урсула фон дер Лайен, б.р.), така че не само да чакаме някъде да се произведат и да се дадат. Виждате, че много компании по света вече не доставят ангажираните количества, така че ние си помагаме сами и затова и Господ трябва да ни помогне", каза той на посещение в завода "Аполо" във Враца, където се произвеждат защитни гащеризони и маски.

Решението за общоевропейска поръчка на защитни облекла и маски беше прието с цел осигуряване на по-изгодни оферти при масовата доставка на материалите, които ще бъдат разпределени по отделните страни.

Две български компании вече започнаха да произвеждат сами защитни костюми за медиците. В много от болниците в страната обаче продължава да има недостиг на лични санитарни средства, които отдавна са изчерпани от аптечната мрежа. Според проверка на "Свободна Европа" - липсват маски, ръкавици и облекла за лекари в Хасково, Стара Загора, Русе, Свищов, Плевен, Пловдив и др.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024