Снимка: © Unsplash

Въпреки дефицита на медицински маски и защитно облекло - България се е оказала извън общата поръчка на Европейския съюз за доставки на екипировка за лекарите, борещи се с Covid-19. Това съобщава Йовка Димитрова в "Свободна Европа", като цитира изявление на Европейската комисия след края на срока за набиране на оферти.  

България е една от шестте държави, които не са проявили интерес към участие в търга - останалите са Дания, Франция, Финландия, Литва и Португалия. 

Причината за това решение все още не е ясна. От "Свободна Европа" са изпратили запитване до правителствената информационна служба, чиито представители са съобщили, че трябва да направят проверка по случая, за да предоставят информация. 

По-късно във вторник премиерът Бойко Борисов обяви, че България иска да участва в поръчката, но като снабдител. 

"Тече една голяма поръчка, в която България участва и довечера ще питам колегите. Защото ако с този капацитет се работи, до 10 000 облекла, да им изпратим сертификати да ги видят. Така че може да се включим и с производство. Снощи сме говорили с председателката (на ЕК Урсула фон дер Лайен, б.р.), така че не само да чакаме някъде да се произведат и да се дадат. Виждате, че много компании по света вече не доставят ангажираните количества, така че ние си помагаме сами и затова и Господ трябва да ни помогне", каза той на посещение в завода "Аполо" във Враца, където се произвеждат защитни гащеризони и маски. 

Решението за общоевропейска поръчка на защитни облекла и маски беше прието с цел осигуряване на по-изгодни оферти при масовата доставка на материалите, които ще бъдат разпределени по отделните страни. 

Две български компании вече започнаха да произвеждат сами защитни костюми за медиците. В много от болниците в страната обаче продължава да има недостиг на лични санитарни средства, които отдавна са изчерпани от аптечната мрежа. Според проверка на "Свободна Европа" - липсват маски, ръкавици и облекла за лекари в Хасково, Стара Загора, Русе, Свищов, Плевен, Пловдив и др. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети