България остава под наблюдение от ЕК за корупция на високо равнище Снимка: © getty images

България ще остане под наблюдение от ЕК за корупция на високо равнище, въпреки че Еврокомисия на Жан-Клод Юнкер обяви, че е изпълнила ангажиментите си спрямо страната по Механизма за сътрудничество и проверка.

Ето как е аргументирала това решение Еврокомисията на Урсула фон дер Лайен:

"Последният доклад по МСП през октомври 2019 г. отбелязва, че напредъкът е достатъчен за изпълнение на ангажиментите, поети в момента на присъединяването към ЕС. България извърши широка реформа в антикорупционната си правна рамка, но за да спечели обществено доверие, трябва да покаже окончателни присъди по дела за корупция по високите етажи на властта."

"Освен това има известен брой предизвикателства, особено в ефективното наказателно разследване, ребалансирането на натоварването на съдилищата и повишаване на ефективността на местните прокуратури. Тези въпроси са под наблюдение на МСП."

Прогресът, който отбелязва страната се изразява в отпадането на организираната престъпност от сферите на наблюдение. Съдебната реформа и борбата срещу корупцията обаче остават под погледа на ЕК.

В новия доклад се посочва още, че слабото представяне в борбата с прането на пари е голям недостатък за България. Именно с този казус е свързан и друг засегнат в документа проблем - липсата на мерки срещу схемата за продажба на паспорти.

"Знаете, че имаше серия от скандали с пране на пари в цяла Европа", пояснява заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. "Виждаме, че напредъкът по отправените препоръки е неравен. Някои страни имат съществен прогрес, при други той е ограничен."

Засегнати са и други проблеми на България - равнищата на бедност и неравенство в доходите у нас остават сред най-високите, оставаме едно от водещите държави членки по смъртни случаи в резултат от замърсяването, модернизирането на икономиката страда от липса на достатъчно инвестиции, а достъпът до здравеопазване е ограничен поради неравномерното разпределение на ресурсите и слабото покритие на здравното осигуряване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024