България отбелязва 15 години членство в ЕС Снимка: © Getty Images

Точно в 00:00 ч. България посрещна 2022 година, а с нея започва и 15-ата година, в която страната ни е пълноправен член на Европейския съюз.

На 1 януари 2007 г. България официално влезе в ЕС, като договорът за присъединяване на България и Румъния към блока бе подписан две години по-рано в Люксембург, след като беше ратифициран от всички страни членки.

Между януари и юни 2018 г. България беше поела ротационното председателство на Съвета на ЕС.

"Европейският съюз започна като проект за мир, но във времето той стана най-големият пазар на света, културен център, споделени ценности и споделени възможности. Но ЕС може да се надгражда и България трябва да има активна, конструктивна роля в това надграждане“, казва премиерът Кирил Петков в специално видео по повод 15-ата годишнина от членството в ЕС, публикувано от Министерски съвет.

„Ние вече не трябва да сме просто в периферията, ние трябва да сме двигател. Член, който дава най-добрите си умове за развитието на собствената си държава, която впоследствие развива и целия Европейски съюз", добавя Петков.

Премиерът пожелава 2022 да даде „ново начало“ за ЕС, но и за България – като по-активен и конструктивен член.

Ръководителят на българския екип в ЦЕРН проф. Леандър Литов също участва във видеото на Министерски съвет и казва, че през тези 15 г. България е успяла да възпита цяло ново поколение млади учени на най-високо световно ниво.

„Българският интелект и българският дух винаги са били част от Европа“, заявява той.

Управляващите предават посланието и на 15-годишната Ния Иванова – връстник на българското еврочленство: „Не си представям свят, в който пред мечтите и желанията ми има граници. Не си представям да се съобразявам с географски ограничения за това къде да уча и да почивам. На 15 г. се чувствам истински гражданин на Европа“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024