България отбелязва Деня на освобождението Снимка: © Pixabay

На 3 март България отбелязва своя национален празник - 142 години от подписването на Санстефанския мирен договор, който слага край на Руско-турската война и формално възстановява България на картата на Европа.

Няколко месеца след Сан Стефано е свикан Берлинският международен конгрес, който преначертава границите на новата българска държава и я разделя на две части. Едва след Съединението през септември 1885 г. Княжество България и Източна Румелия (дотогава автономна част от османската империя) стават общ субект. Независимостта на новата българска държава е обявена през 1908 г.

По традиция честванията за 3 март се свързват с поднасяне на цветя пред Паметника на свободата при Шипка. Проходът при старопланинския връх е мястото, на което се води една от най-важните битки в Руско-турската война през август 1877 г. и в чиято отбрана се включват дружините на Българското опълчение.

Тази година официалните тържества трябваше да бъдат отменени заради медицински съображения - струпването на множество хора на едно място в разгара на грипната епидемия и опасенията от разпространение на новия коронавирус.

Въпреки препоръките на специалистите от Националния оперативен щаб, президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обявиха, че ще се качат на Шипка, за да произнесат слова и да поднесат венци.

В София честванията ще започнат в 11 ч пред паметника на Незнайния воин, където ще се състои церемонията по издигането на Националното знаме на Република България.

В 12 ч. ще се извърши смяната на почетния гвардейски караул пред Президентството. От 18:30 ч. ще се проведе и тържествена заря-проверка на площад "Народно събрание".

Първото задочно поздравление към България по повод 3 март беше отправено от турския президент Реджеп Тайип Ердоган още в понеделник вечер, по време на пресконференцията след срещата му с премиера Бойко Борисов.

Американският държавен секретар Майк Помпео също изпрати приветствие до българския народ за деня на освобождението.

"Бъдещето крие огромен потенциал за нашите търговски, военни и човешки връзки. Нямам търпение да видя как нашето приятелство и партньорство стават още по-силни през следващите години. Като близък приятел и партньор, САЩ поздравява България по случай националния ѝ празник и пожелава успех на този специален ден", се казва в посланието на Държавния департамент на САЩ.

Онлайн-търсачката на Google промени своето лого в цветовете на българското знаме:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024