България отчете най-голям брой заразени с Covid-19 за едно денонощие Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България за изминалото денонощие са 66 - най-големият брой на дневна база към момента от началото на пандемията.

Общо регистрираните с коронавирус у нас са 1081, а спрямо вчера бележим ръст от 6,5% на заболелите. Активните случаи към момента са 841, обяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

В София има 22 нови, 16 от които са амбулаторни, в Инфекциозна болница и във ВМА са регистрирани по двама пациенти, а по един е хоспитализиран в „Софиямед“ и „Пирогов“.

В Плевен новите случаи са 13, като 9 от тях са контактни лица на заразените от завод „Мизия“. Един от тях е от село „Буково“, като в селото вече са пет заразени.

В Сливен и Велико Търново има по петима нови заразени, в Пловдив, Пазарджик и Кюстендил – по 4, в Ловеч има трима, във Видин са двама, а по един е отчетен във Варна, Бургас, Силистра и Перник.

Заразените лица до 18 години са общо 39, а тези под 10 години са 22. Сред тази възрастова група са открити пет нови случаи – два в Плевен, два в Кюстендил и един в Пазарджик, където заболялото лице е момче на 2 години. Ген. Мутафчийски допълни още, че при децата вирусът обикновено минава леко и те показват леки признаци, а доста често нямат симптоми.

Сред медицинския персонал има 12 нови заразени, като двама от тях са в „Пирогов“, двама са в „Иван Рилски“, един – в „Софиямед“, както и един във ВМА. В Сливен има двама, а във Велико Търново – четирима.

Излекуваните у нас вече са 190 души. Отбелязваме 16 нови случаи на хора с отрицателни проби – петима във ВМА, четирима в „Пирогов“, също толкова в „Света Анна“, четири в Кюстендил и двама в Сливен.

За последните 24 часа има трима нови починали. Сред тя има една жена на 87 години от ВМА, мъж на 53 години от Смолян и жена на 71 от „Пирогов“. Общият брой на починалите вследствие на Covid-19 е 50 души, или 4,6% от броя на заразените.

В болница се намират 262 души, а от тях 37 са в интензивни отделения.

„Следващата седмица предстоят мюсюлманските празници и Главното мюфтийство издаде заповед към всички празнуващи. Затварят се храмовете, а молитвите ще се предават по интернет. При събирането по големи вечери на фамилии се препоръчва да се спазват мерките, а храната, която се раздава – ифтар, трябва да е пакетирана и да е само на най-нуждаещите се“, каза ген. Мутафчийски.

„От МВР съобщиха, че се планират пътувания към Турция с редовни линии, но ние ще призовем това да не се случва, защото Турция е в много тежко състояние“, каза още той.

Що се отнася до полетите в Европа –към гранична полиция са издадени предписания за мерене на температурата и поставяне под карантина на пътници. Продължава да важи забраната за влизане на чужди граждани в България по въздушен път.

Продължава тестването на жителите на кв. Факултета, стана ясно от брифинга. Направени са 700 теста на случаен принцип. Вчера са били проведени 200 във „Филиповци“, където са взети PCR проби. От тях има положителни и щабът се обедини около тезата, че мерките трябва да продължат.

„Вчера се проведе видеоконферентна връзка с корейски колеги и с част от щаба. Един от въпросите беше за вида на тестовете. Южна Корея са производители на най-надеждните тестове. Изрично е упоменато – бързите тестове могат да бъдат ползвани само за проучване, а не за откриване на заболяването“, съобщи ген. Мутафчийски.

Той бе попитан дали български екип работи върху разработване на ваксина: „Работят два екипа в БАН. Единият е по отношение на лекарствена терапия, а другият - за ваксина. В начален етап са“.

Д-р Ангел Кунчев от щаба допълни: „По отношение на кръвната плазма, работим с изпълнителна агенция по лекарствата. Ще направим всичко възможно да дадем указания на болниците как да се ползва това лечение. За да го направим, имаме нужда най-малко от 2000-2500 дарители, а най-добре ще е да са 5000. Към момента ги нямаме у нас и е много трудно. Но са предприети такива планове“-

Ген. Мутафчийски съобщи, че лекарствата хидроксихлорохин и азитромицин оказват странични ефекти на сърцето, които могат да доведат дори до смърт.

„Тези лекарства е абсолютно недопустимо да се използват в домашна обстановка. Тези пациенти трябва да са под лекарско наблюдение, под кардиологичен мониторинг. Ако в други държави се репликира подобно лечение, ще преосмислим тактиката си“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев се разгневи на Рюте във Фейсбук

България най-вероятно ще остане сама в "чаклнята" на Шенген

00:16 - 03.12.2022

Има опасност България да остане сама извън Шенген

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация в УНИБИТ

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022