България отвори пътя към чакалнята на еврозоната Снимка: © Getty Images

Народното събрание прие окончателно промените в Закона за БНБ, свързани с преговорите за членството на страната в Механизма за обменните курсове (ERM II).

Текстът беше приет без дискусии, с 91 гласа "за" и 36 гласа "против". Срещу предложението са гласували само депутати от "БСП за България".

Промяната дава хипотетична възможност на страните-членки на еврозоната да преговарят за промяна на курса на лева спрямо еврото преди присъединяване към т.нар. чакалня за пълноправното членство във общата валутна зона.

Преди седмица обаче парламентът прие решение, според което влизането в ERM II ще стане само при приемане на централен курс на лева спрямо еврото при нивото му от Валутния борд - 1,95583 лв. за 1 евро - въведено преди 21 години.

Еврото: Кой срещу кого

Председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова обяви, че е очаквала от БСП да защити с аргументи решението си да гласува против предложенията в Закона за БНБ.

По думите й - преходът към чакалнята на еврозоната няма да се отрази на доходите на гражданите или на цените на стоките.

"Всичко останало бяха спекулации с цел обикновените хора, които не са длъжни да имат икономическа култура, да бъдат заблудени. Мисля, че за съжаление тези спекулации донякъде успяха", каза Стоянова. Йордан Цонев (ДПС) подкрепи промените, като посочи, че стабилността на лева е гарантирана.

Мотивите на БСП срещу предложението бяха свързани с критика срещу подхода на ГЕРБ за внасяне на ключови промени в Закона за БНБ през преходни и заключителни разпоредби на Валутния закон, между две четения на друго законодателство. От левицата настояват да се приемат гаранции за това, че курсът на лева няма да се промени и при окончателното присъединяване към еврозоната, независимо кога ще се случи то.

"Аз не виждам в Европа държава с евро, която да е по-зле от България"

Премиерът Бойко Борисов определи присъединяването на страната към ERM II като гаранция за стабилността на банковата система и упрекна противниците на еврото в "страх, че няма да могат да се нарушават така лесно банковите закони и да фалират банки".

"Опитаха се и по темата за еврото да говорят, че едва ли не това е нещо лошо. Аз не виждам в Европа държава с евро, която да е по-зле от България, за да кажеш "Виждате ли, те ги карат да станат по-зле". Ще дойде време да говорим защо се страхуват толкова от чакалнята на еврозоната. Защо ги е страх, че не може да се нарушават така лесно банковите закони и да фалират банки? Това са големите опасности за нашите противници. Това ни привързва към Европа на първа скорост, към "белите държави", към които нашите деца се стремят и искат да живеят", каза Борисов пред журналисти в Брюксел.

Той посочи, че паралелното приемане на промяната в Закона за БНБ и решението за фиксирания курс на лева към еврото от Народното събрание е направено с цел да влизането в еврозоната "да не стане без съгласието на всички".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024