България ще продължи да настанява украинци в държавни бази, ще получава и помощи от ЕК Снимка: © Getty Images

Правителствената програма за настаняване на украински бежанци в държавни бази ще бъде продължена. Това стана ясно от решение на Министерски съвет, взето точно в деня, в който изтичаше наредбата.

Бежанците от Украйна, които пребивават в хотели и нямат възможност да покрият разноските си, ще могат да бъдат настанени в държавни почивни бази. Там те ще могат да останат поне до края на тази година.

Решението беше обявено на брифинг от министъра на вътрешните работи Иван Демердиев след заседание на МС и бележи втория опит за пренасочване на украинците към базите. Първият такъв беше през май, но интересът към държавните бази се оказа слаб.

“Причината за това решение е, че това е практика за Европейския съюз. Само България и още две държави - Кипър и Ирландия, дават такава закрила за неограничен период от време. Отдавна е изчерпан периодът, за който се дава тази закрила”, каза Демерджиев.

Той благодари на хотелиерите, отворили вратите си за бягащите от войната, и увери, че към тях до края на тази седмица ще бъдат обработени “всички безспорни плащания”.

Междувременно стана ясно, че България заедно с Полша, Словакия, Чехия, Естония, Латвия и Литва, ще получи допълнителна помощ от общо 100 млн. евро за бежанците от Украйна. С нея се предвижда страните-членки на ЕС да могат да продължат грижата за бежанците, превоза и временното им настаняване.

От изпълнителния орган на съюза обясниха, че ще отпускат средствата на база постигнати резултати, а не според действителните разходи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024