България поиска първо плащане от 1,37 млрд. евро по Плана за възстановяване

Министерството на финансите официално е изпратило на Европейската комисия (ЕК) първото искане за плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Това съобщиха от ведомството днес. Искането е на стойност близо 1,37 млрд. евро.

По информация на министерството са изпълнени сроковете, определени в оперативните договорености между България и ЕК.

Искането за плащане включва 22 етапа и цели, свързани с изпълнението на 18 реформи и инвестиции от Плана, като само за един етап се докладва частично изпълнение, който се очаква също да бъде изпълнен в рамките на сроковете на ЕК.

Опити за подаване на първото плащане по Плана за възстановяване имаше от няколко правителства. Преди официално да поиска парите, страната трябваше да изпълни 23 мерки с реформи в отделни сектори, като работата по тях започна миналата година. Самото изпращане на плана до Брюксел се забави заради редакции, включително и след като той беше внесен от служебния кабинет.

"Това е важна крачка за изпълнението на плана. Надявам се общите усилия на българските институции да доведат до успешната му реализация, за да може тези средства да подпомогнат икономиката ни и цялото общество да види резултатите от тях", коментира министърът на финансите Росица Велкова.

Kъм момента обаче една от поставените от България цели все още не е изпълнена. Става дума за проекта за модернизация на МВР чрез покупка на радиокомуникационна система ТЕТРА. С документа, изпратен към Брюксел, е докладвано частично изпълнение по него, като очакванията са целта по проекта да бъде изпълнена в рамките на трите месеца до решението на Съвета на ЕС.

Предстои да се подготвят и одобрят в предстоящия парламент 22 законодателни промени до края на годината. От тях ще зависи началото на втория етап от плащанията. България очаква сумата от първото плащане по Плана през ноември, а тя вече е планирана и заложена в държавния бюджет за 2022 г. - евентуален отказ би довел до проблеми.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024
Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024