България посреща лидерите на НАТО от Югоизточна Европа Снимка: © Getty Images

Премиерите на Румъния, Черна Гора и Република Северна Македония пристигат в София за среща на лидерите на държавите членки в НАТО от Югоизточна Европа. Домакин на събитието е министър-председателят Кирил Петков.

Основна тема за разговорите е войната в Украйна и отраженията ѝ върху региона. Лидерите на четирите балкански държави ще обсъдят и последиците в сферите на сигурността, енергетиката и икономиката в краткосрочен и дългосрочен план.

Кирил Петков ще посрещне министър-председателите на Румъния Николае Чука, на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и на Черна Гора – Здравко Кривокапич в резиденция „Бояна“.

Акцент в срещата ще бъде засилването на координацията и сътрудничеството в Югоизточна Европа и преодоляването на общите предизвикателства за региона. Очаква се лидерите да обсъдят и руското влияние на Балканите.

Това става само дни след срещата на върха на НАТО в Брюксел, където лидерите на страните членки на Алианса одобриха разполагането на четири батальонни бойни групи в България, Румъния, Словакия и Унгария.

По-рано премиерът Кирил Петков изрази мнение, че държавите членки на ЕС и НАТО трябва да продължат да бъдат единни и решителни в своя общ отговор на руската агресия.

Черна Гора и Република Северна Македония са сред най-новите членове на Алианса. Черна Гора се присъеди към на НАТО през 2017 г., а вчера се навършиха две години от влизането на Скопие в международната организация за военно сътрудничество.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023