България празнува 135 г. от Деня на Съединението Снимка: © VisitPlovdiv.bg

На 6 септември България отбелязва 135-тата годишнина от Съединението - кулминацията от усилията на следосвобожденските политически и военни кръгове да обединят Княжество България с автономната област Източна Румелия, останала част от Османската империя след Берлинския конгрес. Шест години след края на Руско-турската война, български офицери и бунтовници от БТЦРК организират преврат в Пловдив и свалят генерал-губернатора Гаврил Кръстевич.

Руският цар Александър III отказва да подкрепи акта на Съединението, а Сърбия обявява война заради претенциите си към териториални компенсации. Българската армия обаче успява да отблъсне сръбските войски, а след победата въпросът за разделянето на княжеството от Източна Румелия повече не е поставян. Краят на процеса по установяване на новата българска държава идва през 1908 г. с обявяването на независимостта.

По традиция 6 септември ще бъде отбелязан с тържествена заря-проверка пред паметника на Съединението в Пловдив. Очаква се президентът Румен Радев да участва в събитието от 20:30 ч., както и да произнесе слово.

В София ще се организира поднасяне на венци и цветя пред Мавзолея-костница на княз Александър Батенберг между 11 и 13 ч. Пред паметника ще има часови от Националната гвардейска част.

Празникът ще бъде честван и в цялата страна с молитви в памет на жертвите за обединението на България и възстановки на събитията от 1885 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024