Снимка: © Министерство на външните работи

С правителствения самолет BGF205 българският посланик в Москва Атанас Кръстин потегли обратно към България. Действието бе предприето след серията от провокативни изказвания на руския представител у нас Елеонора Митрофанова.

Полетът е определен като "хуманитарен" и с него се прибират още 64 българи, поискали евакуация от посолството. На 25.02., в знак на солидарност към Украйна, България въведе забрана за излитане/кацане и навлизане на руски самолети във въздушното си пространство. 

Очаква се BGF205 да се приземи обратно у нас около 16:30 ч. 

На 24.03 премиерът Кирил Петков обяви, че ще изтегли своя дипломатически представител от Русия "за консултации", като визитата му в София ще бъде временна. Според министър-председателя подобен сценарий трябва да доведе до реципрочно действие от страна на Москва - т.е. Митрофанова да се прибере в своята страна.

"Оценявам реакцията (на Митрофанова) като недипломатическа, остра, груба. Това, което ние ще направим, е, че ще извикаме нашия посланик от Русия за консултации обратно в България. Всички дипломати знаят какво означава това на дипломатически език. Когато едната държава извиква за консултации посланика си обратно, би трябвало и другата страна да направи същото", каза тогава Петков пред журналисти в Брюксел.

Няма български гражданин, който да се радва някой чужд дипломат да обижда българите и българското правителство и ние да сме спокойни от тази теза. Подобно поведение е абсолютно недопустимо, каза още той. 

Това не е първи случай, в който българското правителство е отзовавало своя дипломатически представител заради скандал с чужда държава. Подобен ход е предприет през 2017 г. с временното връщане на Надежда Нейнски като посланик от Анкара и през 2020 г. с привикването на консултации на българския посланик от Беларус заради смазването на опозиционните протести от Александър Лукашенко. 

Атанас Кръстин е в ролята на извънреден и пълномощен посланик на Република България в Руската Федерация от август 2018 година. Преди това прекарва година като секретар на президента Румен Радев по въпросите на външната политика.

Изказванията на Митрофанова: 

На 1 март Facebook-профилът на руското посолство обяви, че са създали свой канал в Telegram заради това, че сайтът му е блокиран от началото на руската военна инвазия в Украйна.

В съобщението се казваше, че това се е случило в резултат на "информационната агресия от Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги". Тогава Кирил Петков я призова да се придържа към общоприетите норми на дипломатическо общуване и изиска от нея да се отнася с нужното уважение и да не използва обидни квалификации към българските институции. 

Навръх Трети март тя сравни освобождението на България с войната в Украйна. Последва лична среща с министър-председателя, след която на сайта на Министерски съвет бе обявено, че Митрофанова се е извинила за държанието си и е декларирала намерение за конструктивен тон оттук нататък.

Такъв обаче не последва - след кратко затишие провокациите продължиха. На 21 март Митрофанова каза в ефира на телевизия "Россия 24", че "народът на България не подкрепя реториката и действията на своето правителство по отношение на специалната операция в Украйна."

Отново имаше реакция от Петков, който съобщи, че ще бъде направен дипломатически отговор, а руският посланик отговори, наричайки премиера "чиновник": "Смятаме за неприемливо по никакъв начин чиновници на тази или онази страна независимо от ранг и официална длъжност публично да критикуват Посланика на Руската Федерация за оценките на случващите се в приемащата държава събития."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори