България прибира посланика си от Москва с правителствения самолет Снимка: © Министерство на външните работи

С правителствения самолет BGF205 българският посланик в Москва Атанас Кръстин потегли обратно към България. Действието бе предприето след серията от провокативни изказвания на руския представител у нас Елеонора Митрофанова.

Полетът е определен като "хуманитарен" и с него се прибират още 64 българи, поискали евакуация от посолството. На 25.02., в знак на солидарност към Украйна, България въведе забрана за излитане/кацане и навлизане на руски самолети във въздушното си пространство.

Очаква се BGF205 да се приземи обратно у нас около 16:30 ч.

На 24.03 премиерът Кирил Петков обяви, че ще изтегли своя дипломатически представител от Русия "за консултации", като визитата му в София ще бъде временна. Според министър-председателя подобен сценарий трябва да доведе до реципрочно действие от страна на Москва - т.е. Митрофанова да се прибере в своята страна.

"Оценявам реакцията (на Митрофанова) като недипломатическа, остра, груба. Това, което ние ще направим, е, че ще извикаме нашия посланик от Русия за консултации обратно в България. Всички дипломати знаят какво означава това на дипломатически език. Когато едната държава извиква за консултации посланика си обратно, би трябвало и другата страна да направи същото", каза тогава Петков пред журналисти в Брюксел.

Няма български гражданин, който да се радва някой чужд дипломат да обижда българите и българското правителство и ние да сме спокойни от тази теза. Подобно поведение е абсолютно недопустимо, каза още той.

Това не е първи случай, в който българското правителство е отзовавало своя дипломатически представител заради скандал с чужда държава. Подобен ход е предприет през 2017 г. с временното връщане на Надежда Нейнски като посланик от Анкара и през 2020 г. с привикването на консултации на българския посланик от Беларус заради смазването на опозиционните протести от Александър Лукашенко.

Атанас Кръстин е в ролята на извънреден и пълномощен посланик на Република България в Руската Федерация от август 2018 година. Преди това прекарва година като секретар на президента Румен Радев по въпросите на външната политика.

Изказванията на Митрофанова:

На 1 март Facebook-профилът на руското посолство обяви, че са създали свой канал в Telegram заради това, че сайтът му е блокиран от началото на руската военна инвазия в Украйна.

В съобщението се казваше, че това се е случило в резултат на "информационната агресия от Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги". Тогава Кирил Петков я призова да се придържа към общоприетите норми на дипломатическо общуване и изиска от нея да се отнася с нужното уважение и да не използва обидни квалификации към българските институции.

Навръх Трети март тя сравни освобождението на България с войната в Украйна. Последва лична среща с министър-председателя, след която на сайта на Министерски съвет бе обявено, че Митрофанова се е извинила за държанието си и е декларирала намерение за конструктивен тон оттук нататък.

Такъв обаче не последва - след кратко затишие провокациите продължиха. На 21 март Митрофанова каза в ефира на телевизия "Россия 24", че "народът на България не подкрепя реториката и действията на своето правителство по отношение на специалната операция в Украйна."

Отново имаше реакция от Петков, който съобщи, че ще бъде направен дипломатически отговор, а руският посланик отговори, наричайки премиера "чиновник": "Смятаме за неприемливо по никакъв начин чиновници на тази или онази страна независимо от ранг и официална длъжност публично да критикуват Посланика на Руската Федерация за оценките на случващите се в приемащата държава събития."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024