България има 5 месеца да покрие изискването за инфлация, за да въведе еврото Снимка: © Getty Images

България разполага с 5 месеца, за да покрие критерия за инфлация, така че да отговори на изискванията за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 година.

За целта поскъпването на живота у нас трябва да е с не повече от 1,5% над средното за държавите от Еврозоната.

Според зам.-министъра на финансите, който отговаря за координирането на процесите по въвеждане на евроот - Ивайло Яйджиев, щансът България да се покрие и това изискване е реалистичен.

„Тенденцията е ясна, има реалистичен шанс да се вместим и да покрием и този критерии. Периодът на силна инфлация преминава, ножицата се стеснява, въпросът е дали ще е достатъчно преди конферентния доклад през юни“, заяви той.

Датата на т.нар. конферентен доклад, от който ще стане ясно дали България влиза в еврозоната от януари 2025 година, е преместена от май към юни заради евроизборите, които предстоят, но на практика дава още месец на страната ни да се вмести в критериите.

Към момента България покрива изискванията на Еврозоната за дълг, дефицит и дългосрочни лихвени проценти, остава да се покрие критерия за инфлация, както и да се приеме нов закон за БНБ. В четвъртък депутатите се заеха с последната задача на първо четене и процедурата е в ход.

Яйджиев припомни, че Хърватия въведе еврото в началото на миналата година, въпреки по-високата инфлация.

Зам.-финансовият министър обясни, че дори не става дума за отстъпки или компромис, а за преценка дали валутата на страната кандидат е достатъчно стабилна, за да участва във фиксирания курс.

Финансовото министерство представи и победителя в конкурса за символ и слоган на информационната кампания за въвеждане на еврото у нас. Това е 24-годишният Георги Георгиев от Пловдив, на когото предстои да се дипломира в Националната художествена академия.

„В логото има 3 елемента – знакът за еврото, трикольор и лицето на европейската монета,“ обясни Георгиев.

За слогана „Единството е сила“ авторът каза, че е стъпил върху легендата за Кубрат и снопа пръчки, който показва на синовете си.

„Ние ставаме единни с ЕС по още един начин, като сме с единна валута,“ разясни концепцията си победителят в конкурса на Министерството на финансите. Той е избран сред 22-ма участници и получава паричната награда от 20 хиляди лева.

Целта на информационната. кампания не е да се превърне в дебат „за“ и „против“ еврото, а да отговори на реалните въпроси на потребителите и бизнеса около въвеждането на единната валута.

„Целта е именно да бори дезинформацията“, заяви зам.-министърът на финансите.


От нивото на инфлацията през май зависи дали България ще въведе еврото от 2025 г.

Надписът "Боже пази България" ще краси българското евро. С тази пунктуация!


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024