България се "отличи" в две анти-класации в ЕС: за корупция и за нарушени човешки права Снимка: © Getty Images

За един ден България се оказа в черния списък на ЕС в две от водещите класации за върховенството на закона - годишния индекс на Transparency International за възприятиe на корупцията и статистиката на Съда в Страсбург за брой на осъдителните присъди за нарушени човешки права.

През 2020 г. страната дели последното място с Унгария и Румъния по корупционния индекс сред 27-те държави членки. „Прозрачност без граници“ посочва, че оценката на България е 44 по скалата между 1 (силно корумпирани държави) и 100 (много чисти от корупция държави), като средното ниво за ЕС е 64/100.

Стойности на индекса под 50 пункта са показател за систематичен проблем с корупцията и за неефективна борба, казват организаторите на класацията.

Те изтъкват някои позитивни оценки за развитието на страната от 2020 г. като процеса на присъединяване към еврозоната и "някои действия по развитие на базисна инфраструктура на страната".

В същото време се отчитат пет проблематични тенденции:

1) неефективно функциониране на институциите, забавяне на реформи в ключови сфери и неефективно разследване на корупцията;

2) неефективно и непрозрачно изразходване на обществени ресурси, включително и във връзка с ограничаване на ефекта от пандемията;

3) намалено ниво на прозрачност и отчетност на институциите от изпълнителната и законодателната власт, мотивирано и от противоепидемични мерки срещу COVID;

4) ограничени възможности за упражняване на граждански контрол върху институциите,

5) медийна среда, която се характеризира с концентрация на медийната собственост, политически натиск върху медии и уволнения на журналисти.

Унгария, която стига до нивото на България през 2020 г., бележи най-сериозна негативна тенденция, спад от 11 точки в сравнение с позицията си през 2012. Основните причини за това са авторитарният подход в управлението на страната, злоупотребите със средства от ЕС, натискът над гражданските организации и академичните институции и нарушаването независимостта на медиите.

В четвъртък излезе и годишната статистика за 2020 г. на Европейския съд по правата на човека, който показва, че България е на 6-то място по брой на осъдителните присъди сред членовете на Съвета на Европа и на 2-ро място сред държавите от ЕС.

Пред нас стоят само Русия, Турция, Украйна, Румъния и Азербайджан. Съдът в Страсбург е осъдил държавата по 35 дела, или три пъти повече в сравнение с предходната 2019 г. За България най-много нарушения са открити при защитата на собствеността (9 решения), навлизане в личния и семейни живот (7) и правото на свобода и сигурност (6).

В годината на пандемията жалбите срещу държавата пред ЕСПЧ са намалели до 608 в сравнение със 750 през 2019.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024