България ще бъде представена на Венецианското биенале с проект за жертвите на комунизма Снимка: © Getty Images

Проектът "Съседите" ще представи България на Венецианското биенале на изкуството.

Негови автори са Красимира Буцева, д-р Лилия Топузова и Джулиан Шехирян. Куратор е Васил Владимиров.

Съседите“ е продукт на задълбочено 20-годишно изследване на историята на репресиите на комунистическото минало. Проектът разказва историята на българите, които са били жертви на политическо насилие след 1944 година.

Авторите разказват, че за целите на "Съседите" са проведени множество интервюта и разговори с репресирани българи. Предстои да бъдат направени още такива.

Инсталацията представлява реконструирани домове на жертви от режима.

Тя включва три стаи, първата от които е всекидневна, в която ще се прожектират картини и звуци от лагерите в Ловеч и Белене.

Във втората стая ще има абстрактни звуци. Те ще са символ на хората, които говорят с недомлъвки или все още не са готови да го направят.

Третата стая ще бъде кухня, в която всички мебели са бели. Идеята ѝ е да е отражение на хората, които никога не са имали възможност да говорят за репресиите, на които са били подложени.

Целта на авторите е посетителите не просто да видят инсталацията, а да съпреживеят случилото се.

Проектът представя последиците от общественото умишлено премълчаване на десетилетия държавно насилие и отсъствието на памет в съвременното публично съзнание“, каза кураторът Васил Владимиров.

Инсталацията вече е представяна извън България - в Торонто и Принстън. Показвана е и в Софийската градска художествена галерия през 2022 г.

Тази година най-голямото арт изложение ще се проведе от 20 април до 24 ноември. Мотото е „Чужденци навсякъде“. Фокусът на 60-ото Венецианско биенале са темите за миграцията, изгнанието и „чуждестранния произход“.

"Темата на биеналето е с двойствено значение. Самата дума чужденци какво може да означава. Тези хора са отритнати от обществото, разделени. Тези хора са били разделяни и отчуждени. Те са били изпращани в лагери. Дори и с настъпването на демокрацията те продължават да са отчуждени, но по друг начин", каза Красимира Буцева.

Общо 17 проекта са участвали в конкурса за българското участие, съобщиха от Министерството на културата. Имаше и критични гласове в гилдията, че конкурсът не е бил добре комуникиран от държавата.

През 2024 година България ще участва за 11-и път във Венецианското биенале.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

41-годишният политик беше нападнат от четирима души в петък вечерта, докато разлепя плакати в рамките на предизборната кампания преди вота за ЕП през юни.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024