България ще пази небето си със съветските МиГ-29 до идването на F-16 Снимка: © ВВС

България ще продължи да разчита на съветските изтребители с почти изтекъл леталетен срок МиГ-29 да носят бойното дежурство за опазване на небето, докато самолетите F-16 Block 70 не поемат изцяло охраната на българското въздушно пространство. Думите са на министъра на отбраната Тодор Тагарев, който бе изслушан от парламентарната ресорна комисия. Това означава, че страната няма да търси временни варианти до доставката на американските изтребители, които се очакват през 2025 г., и въвеждането им на въоръжение. Подобна идея - за покупка или наем на самолети, имаше по време на служебното правителство с министър Димитър Стоянов, но в крайна сметка пропадна.

"Това, което предшественикът ми е търсил като вариант - за втора платформа, вече не стои на дневен ред. Не можем да си позволим втори вид боен самолет, каза още Тагарев по темата.

Министърът призна, че МО има проблеми с поддръжката на МиГ-29. И добави, че са изпуснати десетилетия, в които страната ни е могла да намери алтернатива на съветските изтребители, но са пропуснати. Тагарев изрази надежда да бъде сключен договор за ремонт на двигатели на МиГ-29, с което да бъде дадена „глътка въздух“.

Намирането кой да ремонтира съветските изтребители обаче не е лесна работа, особено на фона на руската война в Украйна. Неотдавна МО обяви обществена поръчка за целта, но държавната компания "Терем Холдинг" се отказа да изпълнява договор, въпреки че бе посочена като победител в търга. В резултат беше определена полска фирма, която евентуално да поправи шест двигателя за МиГ-29

"Би трябвало да потвърдят офертата си и да отидем към сключване на договор", обясни министърът.

Отказът на "Терем" обаче ще бъде обект на проверка.

Миналата седмица Тагарев прекрати една от обществените поръчки, с които се търсеха нови двигатели за МиГ-29. Причината е, че нито една компания не прояви интерес.

От началото на войната в Украйна, която Русия започна на 24 февруари 2022 г., Киев настоява да ѝ бъдат дарени МиГ-29. България е една от малкото страни, които разполагат с такива, но отказа - с аргумент, че няма с какво да замести изтребителите. От години заради забавеното превъоръжаване на Военновъздушните сили, страната ни разчита и на помощ в дежурствата по Air policing от съюзници в НАТО.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024