Снимка: © Министерски съвет на република България

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи по време на живо включване във Facebook на страницата на министър-председателя Бойко Борисов, че в момента се изготвя искане към Европейската комисия за предсрочно използване на европейските средства от следващия програмен период, който "започва само след седем-осем месеца".

Дончев придружаваше премиера по време на инспекция на строителството на магистрала "Европа" и обясни идеята зад този ход:

"Ако успеем да инвестираме 200 или 300 милиона в социални мерки за подпомагане и на хората, и на бизнеса, това ще ни помогне да излезем по-леко от кризата."

Предложението не засяга само България, а търси промяна на европейското законодателство - целта е парите от бюджета на ЕС за периода 2021-2027 година  да бъдат достъпни 6-7 месеца по-рано. 

Освен това вицепремиерът допълни, че вече е изпратено писмо към ЕК в търсене на разрешение за препрограмиране на средствата от Програмата за развитие на селските райони, за да може да се използват за антикризисни мерки в земеделието.

Към момента предвидените суми за подпомагане на бизнеса възлизат на около 5-6% от брутния вътрешен продукт, като се има готовност те да стигнат до 10-12% от БВП по време на стопанската криза след края на пандемията.

"Целта е да стигнем до най-малките, най-уязвимите и да им окажем помощи. По-големите, които имат резерви, могат да ползват кредити, да се преструктурират, да търсят други варианти за бизнес - малките невинаги са толкова маневрени. Там границата между стопанските показатели и социалната катастрофа понякога е много къса. Една унищожена малка фирма понякога означава цяло безработно семейство." 

Към момента за безвъзмездни помощи са заделени 173 милиона лева и се работи по осигуряване на още 170 милиона.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Силвия Аздреева: От Еверест до връх Лхотце в рамките на 27 часа

Алпинистката е втората българка, стъпила на най-високия връх в света. И първата, покорила четвъртия по височика осемхилядник

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против

Къде ще са протестите в София днес?

Няколко протеста ще се слеят днес пред Министерски съвет