Снимка: © Министерски съвет на република България

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи по време на живо включване във Facebook на страницата на министър-председателя Бойко Борисов, че в момента се изготвя искане към Европейската комисия за предсрочно използване на европейските средства от следващия програмен период, който "започва само след седем-осем месеца".

Дончев придружаваше премиера по време на инспекция на строителството на магистрала "Европа" и обясни идеята зад този ход:

"Ако успеем да инвестираме 200 или 300 милиона в социални мерки за подпомагане и на хората, и на бизнеса, това ще ни помогне да излезем по-леко от кризата."

Предложението не засяга само България, а търси промяна на европейското законодателство - целта е парите от бюджета на ЕС за периода 2021-2027 година  да бъдат достъпни 6-7 месеца по-рано. 

Освен това вицепремиерът допълни, че вече е изпратено писмо към ЕК в търсене на разрешение за препрограмиране на средствата от Програмата за развитие на селските райони, за да може да се използват за антикризисни мерки в земеделието.

Към момента предвидените суми за подпомагане на бизнеса възлизат на около 5-6% от брутния вътрешен продукт, като се има готовност те да стигнат до 10-12% от БВП по време на стопанската криза след края на пандемията.

"Целта е да стигнем до най-малките, най-уязвимите и да им окажем помощи. По-големите, които имат резерви, могат да ползват кредити, да се преструктурират, да търсят други варианти за бизнес - малките невинаги са толкова маневрени. Там границата между стопанските показатели и социалната катастрофа понякога е много къса. Една унищожена малка фирма понякога означава цяло безработно семейство." 

Към момента за безвъзмездни помощи са заделени 173 милиона лева и се работи по осигуряване на още 170 милиона.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

BILLA помага на дарителската кампания на SOS Детски селища България

Ключови магазини от веригата са домакин на акция за събиране на дарения в подкрепа на приемната грижа в България

Янаки Стоилов: Кабинетът ще сезира КС заради казуса с Иван Гешев

"Недопустимо" ли е правосъдният министър да иска оставката на главния прокурор, както смята ВСС?

Колко струва златният медал от Олимпиадата?

Най-богатите държави не са задължително най-щедри, а най-щедрите не са най-успешни

Ех… ако успеем, един ден ще пратим македонец в Космоса

Ако ще мечтаеш, по-добре да е на едро