България ще строи нов спасителен кораб с евросредства, акцията с Vera Su влиза в учебниците Снимка: © Getty Images

През 2022 г. трябва да започне проектиране и строителство на нов спасителен многофункционален кораб за нуждите на България, за да не се повтарят кризи като тази със заседналия Vera Su.

Това заяви служебният транспортен министър Христо Алексиев след заседание на кабинета в сряда, на което е било взето решение за финансиране на такъв проект с европейски средства.

„Подготвихме задание за проектиране и строителство на нов спасителен, уникален кораб - много функционален, за нуждите на България. Финансирането му беше включено в новата ОП „Транспортна свързаност“, която миналата седмица беше пратена в Европейската комисия. Ще можем в началото на годината да обявим процедура по проектиране и строителство“, каза той.

„Корабът ще може да бъде използван и за практическо обучение на студенти, и за научно-изследователски дейности и мисии“, допълни Алексиев.

Vera Su заседна край „Яйлата“ през септември и не можеше да бъде изтеглен цели 36 дни. Междувременно товарът му от хиляди тонове азотна тор застрашаваше водите на Черно море. В крайна сметка, след много усилия, три влекача успяха да го освободят при продължила часове наред акция на 26 октомври.

„Vera Su е на сух док и ще бъде напълно възстановен, за да може да бъде плавателен. Държавата го е задържала, той е нейна собственост и ако разходите, които е направила, не бъдат покрити от застрахователите, корабът ще бъде продаден“, обяви Алексиев.

Отделно е създадена работна група, която трябва да изработи новите водни пътища на България и те да бъдат отдалечени от брега, за да не се повтарят такива инциденти. „Те в момента са много близки до бреговете“, каза министърът.

От брифинга му стана ясно още, че сагата с Vera Su ще се изучава в някои университети. „От ТУ-Варна ще включат акцията по спасяване на кораба в учебната програма и ще преподават на студентите тази акция – не само на бакалаври, но и на магистри, които се занимават с тази специалност“, каза Алексиев.

Той обяви още, че на заседанието е била въведена мярка за подпомагане на автомобилните превозвачи на стойност 40 милиона лева, като до края на годината те трябва да бъдат разпределени.

Одобрена е и позиция за подаване на жалба в Съда на ЕС по отношение на пакета „Мобилност“, който е „доста дискриминационен към българския и международен автомобилен транспорт“ според Алексиев.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ще изпадне ли БСП от ПЕС - еврогрупата, която Сергей Станишев управлява 11 г.

Как се появи интригата около бъдещето на БСП в Партията на европейските социалисти

19:03 - 01.12.2023
Технологии

До Америка и назад: Д-р Мария Тончева и надпреварата с времето

Тя е пионер във въвеждането на регенеративните терапии у нас.

19:00 - 01.12.2023
Важно днес

Всичко, което трябва да знаем за COP28 в Дубай

Президентът на САЩ Джо Байдън, подобно на китайския си колега Си Дзинпин, няма да присъства на COP28

17:21 - 01.12.2023
Живот

Болестта на патриарха и папата: Кога църквата говори и кога мълчи за здравето на своите водачи

И двамата църковни водачи са с белодробни заболявания

16:59 - 01.12.2023
Важно днес

Депутат от "Възраждане" заплаши Тодор Тагарев със "смъртно наказание"

Вместо да му направи забележка за недопустимия тон, председателстващата заседанието само поклати глава

16:20 - 01.12.2023
Култура

След Тейлър Суифт и Бийонсе и концерт на Queen от 1981 г. тръгва по кината

Пореден музикален концерт ще завладее кино екраните през януари

15:42 - 01.12.2023
Живот

Джулиана Маргулис: LGBT-хората, които подкрепят "Хамас", щяха да са първите им жертви

Актрисата обвинява TikTok за разпространение на пропаганда и омраза

15:20 - 01.12.2023