Снимка: © Getty Images

През 2022 г. трябва да започне проектиране и строителство на нов спасителен многофункционален кораб за нуждите на България, за да не се повтарят кризи като тази със заседналия Vera Su.

Това заяви служебният транспортен министър Христо Алексиев след заседание на кабинета в сряда, на което е било взето решение за финансиране на такъв проект с европейски средства.

„Подготвихме задание за проектиране и строителство на нов спасителен, уникален кораб - много функционален, за нуждите на България. Финансирането му беше включено в новата ОП „Транспортна свързаност“, която миналата седмица беше пратена в Европейската комисия. Ще можем в началото на годината да обявим процедура по проектиране и строителство“, каза той.

„Корабът ще може да бъде използван и за практическо обучение на студенти, и за научно-изследователски дейности и мисии“, допълни Алексиев.

Vera Su заседна край „Яйлата“ през септември и не можеше да бъде изтеглен цели 36 дни. Междувременно товарът му от хиляди тонове азотна тор застрашаваше водите на Черно море. В крайна сметка, след много усилия, три влекача успяха да го освободят при продължила часове наред акция на 26 октомври.

„Vera Su е на сух док и ще бъде напълно възстановен, за да може да бъде плавателен. Държавата го е задържала, той е нейна собственост и ако разходите, които е направила, не бъдат покрити от застрахователите, корабът ще бъде продаден“, обяви Алексиев.

Отделно е създадена работна група, която трябва да изработи новите водни пътища на България и те да бъдат отдалечени от брега, за да не се повтарят такива инциденти. „Те в момента са много близки до бреговете“, каза министърът.

От брифинга му стана ясно още, че сагата с Vera Su ще се изучава в някои университети. „От ТУ-Варна ще включат акцията по спасяване на кораба в учебната програма и ще преподават на студентите тази акция – не само на бакалаври, но и на магистри, които се занимават с тази специалност“, каза Алексиев.

Той обяви още, че на заседанието е била въведена мярка за подпомагане на автомобилните превозвачи на стойност 40 милиона лева, като до края на годината те трябва да бъдат разпределени.

Одобрена е и позиция за подаване на жалба в Съда на ЕС по отношение на пакета „Мобилност“, който е „доста дискриминационен към българския и международен автомобилен транспорт“ според Алексиев.


 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция