България ще строи нов спасителен кораб с евросредства, акцията с Vera Su влиза в учебниците Снимка: © Getty Images

През 2022 г. трябва да започне проектиране и строителство на нов спасителен многофункционален кораб за нуждите на България, за да не се повтарят кризи като тази със заседналия Vera Su.

Това заяви служебният транспортен министър Христо Алексиев след заседание на кабинета в сряда, на което е било взето решение за финансиране на такъв проект с европейски средства.

„Подготвихме задание за проектиране и строителство на нов спасителен, уникален кораб - много функционален, за нуждите на България. Финансирането му беше включено в новата ОП „Транспортна свързаност“, която миналата седмица беше пратена в Европейската комисия. Ще можем в началото на годината да обявим процедура по проектиране и строителство“, каза той.

„Корабът ще може да бъде използван и за практическо обучение на студенти, и за научно-изследователски дейности и мисии“, допълни Алексиев.

Vera Su заседна край „Яйлата“ през септември и не можеше да бъде изтеглен цели 36 дни. Междувременно товарът му от хиляди тонове азотна тор застрашаваше водите на Черно море. В крайна сметка, след много усилия, три влекача успяха да го освободят при продължила часове наред акция на 26 октомври.

„Vera Su е на сух док и ще бъде напълно възстановен, за да може да бъде плавателен. Държавата го е задържала, той е нейна собственост и ако разходите, които е направила, не бъдат покрити от застрахователите, корабът ще бъде продаден“, обяви Алексиев.

Отделно е създадена работна група, която трябва да изработи новите водни пътища на България и те да бъдат отдалечени от брега, за да не се повтарят такива инциденти. „Те в момента са много близки до бреговете“, каза министърът.

От брифинга му стана ясно още, че сагата с Vera Su ще се изучава в някои университети. „От ТУ-Варна ще включат акцията по спасяване на кораба в учебната програма и ще преподават на студентите тази акция – не само на бакалаври, но и на магистри, които се занимават с тази специалност“, каза Алексиев.

Той обяви още, че на заседанието е била въведена мярка за подпомагане на автомобилните превозвачи на стойност 40 милиона лева, като до края на годината те трябва да бъдат разпределени.

Одобрена е и позиция за подаване на жалба в Съда на ЕС по отношение на пакета „Мобилност“, който е „доста дискриминационен към българския и международен автомобилен транспорт“ според Алексиев.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сирийски бежанец е прострелян на българската граница, показва видео . МВР отрича.

Кадри показват как 19-годишният сирийски гражданин Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му

19:08 - 05.12.2022

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022