България е стигнала до второ място в Европа по относителния дял на починалите от Covid-19 спрямо цялото население. 

Показателят за средната 14-дневна смъртност, свързана с коронавирусната инфекция, България е с 27.5 починали на 100 000 от населението.

"Всеки случай на починал пациент от младата група ми се докладва лично и правим анализ на причините, които са довели до смъртта. Имахме много призиви към българските пациенти да не се самолекуват. Другата причина е свързана с придружаващите заболявания на нашата нация. От първите седмици, когато станах министър, направихме "линия на живота" с допълнителни профилактични мерки, които трябва да вземаме. Много ми е важно какво е мнението на пациентските организации и обществото за това кои са необходимите здравни събития, които трябва да предприемем, за да подобрим демографските показатели в държавата. Това ще изисква сериозен политически консенсус, който да трае с десетилетия. Демографските показатели се променят след 18-20 години. Това е една от причините да имаме толкова висока смъртност", каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. 

Националният център по обществено здраве е започнал да прави анализ за необичайното увеличение на общата смъртност в България в третото тримесечие на 2020 г. в сравнение с изминалите пет години. Ангелов не се ангажира с позиция за това какви са причините за големия брой смъртни случаи и дали са косвен ефект от епидемията.

14-дневната заболеваемост в страната е 554 на 100 000 от населението, което подрежда страната на 9-то място в Европа и на 3-то място сред Балканските страни. 

"Бележи се в последните 10 дни крехка тенденция за намаляване на общия брой случаи, което не бива да намалява нашата бдителност и да обърне нещата в обратна посока .Ако за София в последните седмици на ноември имаше заболяемост над 1000, то в края на месец ноември е 830, а последната седмица - 657", каза проф. Тодор Кантарджиев на пресконференцията на Националния оперативен щаб. 

"Минали са само 10 дни от въвеждането на мерките. Толкова е крехка кривата на намаляване на заболеваемостта, че е много рано да правим изводи за успех. Остават ни 10 дни до 21 декември, в които трябва заедно да постигнем успеха, за който говорихме в началото", каза здравният министър Костадин Ангелов.

Висок е процентът на заетост на леглата за болнично лечение на пациенти с Covid-19 в Ямбол - 98%, Шумен - 85% (макар показателят в областта да намалява в сравнение с миналата седмица), Бургас, Благоевград, Варна, Търново, Сливен, Разград. 

Очаквайте подробности


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги принципно подкрепят въвеждането на вендинг машини за отпадъци

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект