България ваксинира приоритетно спортистите за Олимпиадата в Токио

Правителството обяви „спешен план“ за ваксиниране на българските спортисти, които ще участват на Олимпийските игри в Токио от 23 юли до 8 август 2021 г. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов, който проведе среща със спортния министър Красен Кралев и генералния секретар на БОК Белчо Горанов.

„Решихме в спешен порядък да създадем план за ваксинация на спортистите, които ще прославят България на Олимпиадата в Токио. Състезателите и техните треньори трябва и ще бъдат защитени от заплахата Covid-19“, написа Ангелов във Facebook.

Въпреки множество спекулации, че Игрите отново ще бъдат отменени заради пандемията, планът на организаторите е да ги проведат по план. Те обаче не са обявили задължително изискване участниците да бъдат ваксинирани срещу коронавирус.

Засега гарантирани места на Олимпиадата в Токио имат Ивет Лалова и Мирела Демирева (лека атлетика), Боряна Калейн, Катрин Тасева и ансамбълът по художествена гимнастика, Мария Гроздева, Антоанета Бонева и Мирослава Минчева (стрелба), Антъни Иванов, Йосиф Миладинов и Калоян Левтеров (плуване), Ивайло Иванов и Ивелина Илиева (джудо), Тайбе Юсеин (борба), Дейвид Хъдълстон (гимнастика).

От изявлението на Ангелов не става ясно кога спортистите ни ще бъдат имунизирани и в коя фаза от Националния план за ваксиниране ще бъдат добавени.

„Веднъж вече провеждането на Олимпийските игри беше отложено - нещо, което не се е случвало дори по време на война“, написа здравният министър, макар че и по време на Първата, и по време на Втората световна игрите не са се провели.

„Сегашната криза обаче е по-особена. С общи усилия ще я преодолеем. Спортът, образованието и здравето са главните приоритети, които стоят пред нас. Ваксината ще бъде щитът на нашите спортисти. Стискам палци на всички атлети. Нека ни накарат да плачем от щастие, докато слушаме българския химн да звучи в Токио“, добави той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024