България започва да произвежда маски и защитни облекла Снимка: © Getty Images

Институтът по отбраната е готов с мострите за производство на защитни облекла за медицинския персонал в болниците, които лекуват пациенти с новия коронавирус. Очаква се още в сряда да бъдат готови първите 1000-2000 бройки, като всеки следващ ден ще се шият нови 30-40 000 комплекта. Това каза премиерът Бойко Борисов след заседание на Съвета за сигурност към правителството.

"Цяла нощ Институтът по отбраната работи. Нито една държава-членка на ЕС няма запас от маски, медицински облекла, калцуни и ръкавици. Никой не можеше да предвиди, че подобно нещо може да се случи. Текстилните фабрики са отишли в Турция и Китай. В България за радост има такава индустрия. Минаха изпитанията през нощта, сертифицираха се. Лекарите и медицинските сестри ще се уверят, че това, което ще произведем в България, е на най-високо ниво", каза премиерът.

Рано в сряда е пристигнал и първият камион с доставка на лични предпазни средства от Турция, които ще бъдат разпределени в българските болници. Очаква се страната да получи общо 50 000 предпазни маски, 100 000 защитни очила, 100 000 броя лично предпазно облекло и 150 000 броя калцуни, съобщават от Министерството на здравеопазването. Предварителните оценки показват, че доставката трябва да стигне за нуждите на лечебните заведения и други структури за близо месец, казват от МЗ.

Помощта беше договорена по време на посещението на Борисов в Анкара на 2 март при срещата с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Борисов обяви, че най-късно в понеделник Европейската комисия ще обяви обществена поръчка за доставки на облекла и маски, така че всички държави-членки ще могат да заявят необходимите бройки и да ги получат през общия търг. Премиерът обаче предупреди, че този процес ще отнеме най-малко един месец, като дотогава българското производство ще компенсира липсите в страната.

Очаква се пълната карантина за културни мероприятия в страната да бъде облекчена по преценка на кметовете или областните управители, ако кината и театрите гарантират, че ще "продават билети през стол и след всяка прожекция залата се дезинфекцира".

Учителите ще бъдат призовани да инструктират децата за мерките за лична хигиена преди началото на часовете.

Борисов призова хората да не се презапасяват с хранителни стоки или вода, защото има достатъчно наличности в резерва и по складовете на големите търговски вериги. До дни ще бъдат завършени и тестовете на новия водопровод до Перник, така че водният режим в общината да бъде облекчен.

"Трябва да се изкаже благодарност на лекарите, медицинските сестри и работници, затова ускоряваме всичко, което може да им се даде. Това е един вид война. Години наред сме гледали холивудските филми, точно това са показвали. Навсякъде само за вируси говорят, все някой гад ги е произвел и изпуснал, а след това хората страдат. Надали ще разберем кой гад го е свършил , но сега берем последствия. В милиарди ще са загубите", каза Бойко Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022