Снимка: © Getty Images

Институтът по отбраната е готов с мострите за производство на защитни облекла за медицинския персонал в болниците, които лекуват пациенти с новия коронавирус. Очаква се още в сряда да бъдат готови първите 1000-2000 бройки, като всеки следващ ден ще се шият нови 30-40 000 комплекта. Това каза премиерът Бойко Борисов след заседание на Съвета за сигурност към правителството. 

"Цяла нощ Институтът по отбраната работи. Нито една държава-членка на ЕС няма запас от маски, медицински облекла, калцуни и ръкавици. Никой не можеше да предвиди, че подобно нещо може да се случи. Текстилните фабрики са отишли в Турция и Китай. В България за радост има такава индустрия. Минаха изпитанията през нощта, сертифицираха се. Лекарите и медицинските сестри ще се уверят, че това, което ще произведем в България, е на най-високо ниво", каза премиерът. 

Рано в сряда е пристигнал и първият камион с доставка на лични предпазни средства от Турция, които ще бъдат разпределени в българските болници. Очаква се страната да получи общо 50 000 предпазни маски, 100 000 защитни очила, 100 000 броя лично предпазно облекло и 150 000 броя калцуни, съобщават от Министерството на здравеопазването. Предварителните оценки показват, че доставката трябва да стигне за нуждите на лечебните заведения и други структури за близо месец, казват от МЗ. 

Помощта беше договорена по време на посещението на Борисов в Анкара на 2 март при срещата с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. 

Борисов обяви, че най-късно в понеделник Европейската комисия ще обяви обществена поръчка за доставки на облекла и маски, така че всички държави-членки ще могат да заявят необходимите бройки и да ги получат през общия търг. Премиерът обаче предупреди, че този процес ще отнеме най-малко един месец, като дотогава българското производство ще компенсира липсите в страната. 

Очаква се пълната карантина за културни мероприятия в страната да бъде облекчена по преценка на кметовете или областните управители, ако кината и театрите гарантират, че ще "продават билети през стол и след всяка прожекция залата се дезинфекцира". 

Учителите ще бъдат призовани да инструктират децата за мерките за лична хигиена преди началото на часовете. 

Борисов призова хората да не се презапасяват с хранителни стоки или вода, защото има достатъчно наличности в резерва и по складовете на големите търговски вериги. До дни ще бъдат завършени и тестовете на новия водопровод до Перник, така че водният режим в общината да бъде облекчен. 

"Трябва да се изкаже благодарност на лекарите, медицинските сестри и работници, затова ускоряваме всичко, което може да им се даде. Това е един вид война. Години наред сме гледали холивудските филми, точно това са показвали. Навсякъде само за вируси говорят, все някой гад ги е произвел и изпуснал, а след това хората страдат. Надали ще разберем кой гад го е свършил , но сега берем последствия. В милиарди ще са загубите", каза Бойко Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland България е Топ Работодател за четвърта поредна година

Сертификацията е на международния независим институт Top Employers Institute

Кремъл търси работа на Наталия Поклонская - "звездата" от окупацията в Крим се оказа неудобна

Бившата прокурорка на Крим вече е нежелана в Думата, при Путин и в партията "Единна Русия"

Бюджет 2022: Максималният осигурителен доход става 3400 лв.

Предвижда се ръст на БВП до 4,8% и намаляване на безработицата до 5%

Рок музикантът Мийт Лоуф почина на 74 г.

Авторът на "I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)" имаше над 50-годишна кариера на сцена

Ива Митева е фаворит за едно от местата в Конституционния съд

През февруари изтича мандатът на Гроздан Илиев и парламентът ще избира нови двама конституционни съдии

Адел отложи шоуто с 24 концерта в Лас Вегас заради Covid-19 в екипа ѝ

Певицата работи по нов график за "Уикенди с Адел"

3244 ограничителни заповеди за домашно насилие са били издадени у нас през 2021 г.

Надежда Йорданова: Предвиждаме разширяване на забраните за контакт и повече програми за децата - жертви или свидетели на домашно насилие

Прокуратурата проверява Атанас Мангъров за всяване на паника

След дебата по Нова ТВ, в който той свърза ваксината със смъртни случаи и беше опроверган от МЗ

Covid-19: 8932 нови случая, лек спад на общия брой хоспитализации

Още 87 пациенти са загубили битката с болестта, активните случаи нарастват