Снимка: © Getty Images

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че започва кампания за масово тестване на българското население за заболяване от Covid-19. 

"Досега провеждахме изследвания и тествания на хора, за които имаме съмнение и на хората, които са свързани с тези лица. Оттук нататък започваме масово тестване на българските граждани, за да обхванем много по-голяма част от населението на България. Имаме тестовете - 20 000 PCR-и, очакваме и още много доставки и дарения, направени от български и чуждестранни граждани и организации. Това е пътят, по който ще вървим - масово тестване", каза Ананиев по време на посещение с премиера Бойко Борисов в Банско. 

От изказването на Ананиев не стана ясно каква ще е схемата за провеждането на тестовете занапред. В момента изследванията се правят от държавните лаборатории в случаи, когато пациентите имат симптоми на белодробна инфекция или са контактували с потвърдено заболели хора от Covid-19.

Отделно - частни лаборатории също предлагат PCR и кръвни тестове на граждани по тяхно желание и срещу заплащане. 

В сряда сутрин началникът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че масови тестове предстои да се проведат в старозагорското село Паничерево, както и в столичните квартали "Факултета" и "Филиповци". 

Ананиев посочи още, че по сметката на Министерството на здравеопазването за дарения са постъпили общо над 4 милиона лева, които ще бъдат използвани за купуване на предпазни средства, тестове и други необходими продукти за болниците. 

"Родолюбието за пореден път се показа и се показа, че когато сме заедно и единни, ще преминем през тази трудност много по-бързо", каза Ананиев. 

Той цитира данни от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, според които България е на първо място по най-малко потвърдени случаи на Covid-19 на 100 000 души от населението (според официалните данни от проведените досега тестове). България е трета по брой на смъртните случаи спрямо 100 000 души население след Словакия и Латвия. 

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети