Снимка: © Getty Images

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че започва кампания за масово тестване на българското население за заболяване от Covid-19. 

"Досега провеждахме изследвания и тествания на хора, за които имаме съмнение и на хората, които са свързани с тези лица. Оттук нататък започваме масово тестване на българските граждани, за да обхванем много по-голяма част от населението на България. Имаме тестовете - 20 000 PCR-и, очакваме и още много доставки и дарения, направени от български и чуждестранни граждани и организации. Това е пътят, по който ще вървим - масово тестване", каза Ананиев по време на посещение с премиера Бойко Борисов в Банско. 

От изказването на Ананиев не стана ясно каква ще е схемата за провеждането на тестовете занапред. В момента изследванията се правят от държавните лаборатории в случаи, когато пациентите имат симптоми на белодробна инфекция или са контактували с потвърдено заболели хора от Covid-19.

Отделно - частни лаборатории също предлагат PCR и кръвни тестове на граждани по тяхно желание и срещу заплащане. 

В сряда сутрин началникът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че масови тестове предстои да се проведат в старозагорското село Паничерево, както и в столичните квартали "Факултета" и "Филиповци". 

Ананиев посочи още, че по сметката на Министерството на здравеопазването за дарения са постъпили общо над 4 милиона лева, които ще бъдат използвани за купуване на предпазни средства, тестове и други необходими продукти за болниците. 

"Родолюбието за пореден път се показа и се показа, че когато сме заедно и единни, ще преминем през тази трудност много по-бързо", каза Ананиев. 

Той цитира данни от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, според които България е на първо място по най-малко потвърдени случаи на Covid-19 на 100 000 души от населението (според официалните данни от проведените досега тестове). България е трета по брой на смъртните случаи спрямо 100 000 души население след Словакия и Латвия. 

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Силвия Аздреева: От Еверест до връх Лхотце в рамките на 27 часа

Алпинистката е втората българка, стъпила на най-високия връх в света. И първата, покорила четвъртия по височика осемхилядник

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против

Къде ще са протестите в София днес?

Няколко протеста ще се слеят днес пред Министерски съвет