Снимка: © Getty Images

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че започва кампания за масово тестване на българското население за заболяване от Covid-19. 

"Досега провеждахме изследвания и тествания на хора, за които имаме съмнение и на хората, които са свързани с тези лица. Оттук нататък започваме масово тестване на българските граждани, за да обхванем много по-голяма част от населението на България. Имаме тестовете - 20 000 PCR-и, очакваме и още много доставки и дарения, направени от български и чуждестранни граждани и организации. Това е пътят, по който ще вървим - масово тестване", каза Ананиев по време на посещение с премиера Бойко Борисов в Банско. 

От изказването на Ананиев не стана ясно каква ще е схемата за провеждането на тестовете занапред. В момента изследванията се правят от държавните лаборатории в случаи, когато пациентите имат симптоми на белодробна инфекция или са контактували с потвърдено заболели хора от Covid-19.

Отделно - частни лаборатории също предлагат PCR и кръвни тестове на граждани по тяхно желание и срещу заплащане. 

В сряда сутрин началникът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че масови тестове предстои да се проведат в старозагорското село Паничерево, както и в столичните квартали "Факултета" и "Филиповци". 

Ананиев посочи още, че по сметката на Министерството на здравеопазването за дарения са постъпили общо над 4 милиона лева, които ще бъдат използвани за купуване на предпазни средства, тестове и други необходими продукти за болниците. 

"Родолюбието за пореден път се показа и се показа, че когато сме заедно и единни, ще преминем през тази трудност много по-бързо", каза Ананиев. 

Той цитира данни от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, според които България е на първо място по най-малко потвърдени случаи на Covid-19 на 100 000 души от населението (според официалните данни от проведените досега тестове). България е трета по брой на смъртните случаи спрямо 100 000 души население след Словакия и Латвия. 

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Скрити микрофони и камери в стаите за лечение на държавници в Правителствена болница

Одитен доклад показва множество нарушения в "Лозенец"

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков окончателно излиза от ареста

Кристиан Николов е с мярка за неотклонение "домашен арест"

Ребека Фъргюсън: Кралицата на екрана от "Мисията невъзможна" до "Dune"

Коя е актрисата в ролята на лейди Джесика от Dune на Дени Вилньов

ГЕРБ поиска оставките на "поне шестима министри" от служебния кабинет

Биков нарече Бойко Рашков "председател на предизборната кампания на Румен Радев"

Лекарите, които разпространяват лъжи за ваксините в САЩ, рискуват да останат без лиценз

"Свободното слово е конституционно право. Но не очаквайте да продължим лиценза ви, ако лъжете обществеността"

НАП започна проверка за финансови нарушения в Спортния тотализатор

Още 14 дружества, строители на физкултурни салони и спортни съоръжения, ще бъдат проверени