България започва своята борба за участие на Евроволей 2021 Снимка: © cev.lu

В следващите пет дни българският национален отбор по волейбол ще опита да намери място на Европейското първенство, което ще се проведе по-късно през годината. Между 13 и 17 януари „лъвовете“ трябва да изиграят общо четири мача – по два с Израел и Австрия като само първият от трите отбора ще си осигури място на шампионата на Стария континент.

България влиза в квалификациите като абсолютен фаворит и всичко друго освен първото място би било прието като провал за селекцията, водена от италианския треньор Силвано Пранди.

Като част от подготовката за важните мачове националният отбор изигра четири контроли със Северна Македония – две преди Нова година като гост и две през 2021г. в София. И четирите мача бяха спечелени.

По принцип мачовете от квалификациите трябваше да се играят в по-дълъг период от време с домакинства и гостувания, но пандемията от Covid-19 промени това и бе взето решение отборите да бъдат събрани на едно място, където в рамките на седмица да определят кой да играе на Европейското първенство.

Въпросното място е град Хадера, където вече бе изигран първият мач от групата. В него Австрия победи домакините с 3-0 гейма и доказа позицията си на главен конкурент на българския отбор.

„Израел игра много добре в първия и втория сет, но ние успяхме да поддържаме скоростта и контролирахме мача. Много съм щастлив с тази победа. Много е важно да започнем турнира по този начин. Разбира се, следващият мач с България ще бъде съвсем различно нещо“ – това каза водещият реализатор на австрийците Александер Бергер.

Треньорът Радован Гачич заяви още преди старта на надпреварата, че вярва във възможността отборът му да поднесе изненадата срещу българския отбор, който се намира на 10-о място в европейската ранглиста. За сравнение Австрия е №25, а Израел №28.

В селекцията на Силвано Пранди има много промени спрямо миналата година като личат имената на много млади и талантливи волейболисти, които ще бъдат предвождани от звездите Цветан Соколов и Тодор Скримов. В селекцията първоначално бе и разпределителят Георги Братоев, който обаче е отказал да участва, тъй като не е искал да бъде резерва на Георги Сеганов. Липсва и Николай Николов като при него причината е физически проблем.

„Аз съм оптимист и не би трябвало да се притесняваме. Знаем си възможностите, истина е, че не сме гледали какво представляват другите отбори, но все пак аз гледам положително на нещата и се надявам да няма изненади. Ще се постараем“, коментира при заминаването Цветан Соколов.

За България това ще бъде първо участие на квалификации за Европейско първенство от 2008 година насам. Причината се крие в слабото представяне на Евроволей 2019 и заетото 11-о място, което не даде автоматична квота за шампионата през 2021-а. Такива получиха само отборите в топ 8.

Дебютният мач на „лъвовете“ е тази вечер от 19 часа срещу Австрия. В четвъртък е първият сблъсък с Израел, а след ден почивка в събота и неделя ще се проведат и вторите срещи с двата съперника.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

СЕМ не успя да избере свой нов председател след четири поредни гласувания

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024