Снимка: © Getty Images

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която временно се забранява достъпа до България на граждани на страни извън ЕС заради епидемията от коронавирус.

Забраната влиза в сила от 00:00 ч. на 20 март и ще важи до 17 април включително. Тя важи за всички граждани на трети страни, които преминават през "всички гранични пунктове и с каквито и да са транспортни средства, включително въздухоплавателни, морски, железопътни и шосейни". 

Ограничението не засяга гражданите на ЕС и Шенгенското пространство и членовете на техни семейства, с изключение на хората от страните, които вече са поставени под забрана за достъп до България - Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия и Швейцария. 

Забраната за достъп на граждани от трети страни не засяга следните групи: 

- здравни специалисти, здравни изследователи и специалисти по грижата за възрастни хора;

- транспортен персонал, ангажиран с превоз на товари, екипажи на въздухоплавателни средства, извършващи търговски въздушен превоз, и друг транспортен персонал при необходимост;

- дипломати, служители на международни организации, военнослужещи и хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения;

- лица, пътуващи по хуманитарни причини; граждани на трети страни, които имат разрешение за дългосрочно пребиваване в държава-членка на ЕС и преминават през България с цел да се завърнат в държава, в която живеят и пребивават.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети