Снимка: © Getty Images

Инициативата #БългарияЗаБългария започна нова дарителска кампания в подкрепа на медиците от първа линия на борбата с Covid-19. 

Целта на кампанията #БългарияЗаЛекарите е да събере средства за закупуването на 10 големи апарата за дезинфекция на болнични помещения и 20 малки устройства за дезинфекция на линейки. Общата необходима сума за оборудването е 71 760 лева. 

Апаратите ще бъдат дарени на следните болници, които изразиха писмена необходимост да получат уредите за дезинфекция: болница „Свети Георги“ - Пловдив, болница „Света Марина“ - Варна, МБАЛ „Света Петка“ - Видин, МБАЛ „Христо Ботев“ - Враца, многопрофилна болница „Рахила Ангелова“ - Перник, София - “Света Анна”, ВМА - София, Александровска болница, ИСУЛ - София.

#БългарияЗаЛекарите се организира няколко седмици след успешното събиране на над 220 000 лв. за закупуването на 5 респираторни апарата и оборудване за болница "Александровска". Първата инициатива успя да привлече подкрепа от над 1500 дарители, които осигуриха необходимите средства само за 8 часа. 

Новата кампания започна на 28 април - световния ден за безопасност на труда, който тази година е посветен на работниците на първа линия, чийто живот и здраве са подложени на всекидневен риск. 

Лекарите, медицинските сестри, парамедиците, санитарите и останалите професионалисти в сферата на здравните грижи са най-уязвимата на Covid-19 група - както в България, така и по целия свят. По груби изчисления, над 250 000 медици в света са се заразили с коронавируса, докато са изпълнявали служебния си дълг. В Украйна процентът им е над 20, а в Италия над 120 лекари загубиха живота си в битката с COVID – 19. 

Броят на заразените медици в България до днес е 150, около 11% от всички болни. 

Качествената дезинфекция, която да осигури максимално безопасна среда и бариера срещу вътрешноболнични инфекции, е от критична важност в момента. Болниците и линейките са най-уязвимите точки, които лесно могат да се превърнат в огнища на зараза, като в други държави. Вирусът се задържа по повърхностите в затворените пространства и лесно се предава с допир, което прави бързата и ефективна дезинфекцията на болничните помещения и линейките изключително важна.

Наред с използването на предпазни средства като маски, шлемове и защитни облекла, дезинфекцията е от критично значение за предпазване на здравните работници и другите пациенти на болниците в момента. Професионалните апарати за UVC дезинфекция унищожават 100% от съществуващите вируси, бактерии, гъби, акари и др. за рекордното време от 5 до 25 минути. За 100% дезинфекция на линейки с UVC устройства са необходими максимум 10 минути. Този метод за дезинфекция осигурява не само 100% резултат, но и позволява възможно най-бързата и качествена дезинфекция.

Транспортирането и доставката на UVC уредите за дезинфекция, които са с гаранция и технология от Philips, ще бъде извършено безвъзмездно от доставчика на оборудването.

Казват, че духът на солидарност постепенно замира. Нека покажем, че не е така. Нека помогнем заедно на тези, които денонощно помагат на нас – медиците от първа линия! Дари от сърце! 

Всеки, който желае да се включи с дарение, може да го направи през платформата HelpKarma. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бизнесът се оплака от "некадърно управление и неквалифицирани работници" след атаката на Асен Василев

Работодателите с отворено писмо: "Най-некадърен работодател е държавата"

"Възраждане" провали първото заседание на работната група за "зеления сертификат"

От партията на Костадинов искаха да излъчат заседанието на живо във Facebook

Дете с аутизъм вдъхнови нова версия на популярна мобилна видеоигра

"Joe Danger" помага на 8-годишния Джак да се справи със стреса

Петков: За 10 г. трябва да обърнем реториката със Скопие, ЕС е обнадежден

"Българите в Северна Македония ще влязат в конституцията им и ще имат равни права с останалите"

Столичното метро трябва да плати над 3 млн. лв. сметка за ток, общината иска помощ от държавата

Това е 3 пъти повече в сравнение със същия период преди година

Асен Василев атакува работодателите, които не знаят как да плащат адекватни заплати

"Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро"