Българка оглави Генералната дирекция "Mорско дело и рибарство" на ЕК

Европейската комисия назначи Чарлина Вичева за новия ръководител на Генералната дирекция по морско дело и рибарство, като тя ще заема позицията от първи юни.

От септември 2016 досега българката изпълняваше длъжността за заместник-генерален директор на Съвместния изследователски център, а за пръв път става част от ЕК през 2009 - начело на генералната дирекция "Регионална и селищна политика".

Тя бе и директор по въпросите на интелигентния и устойчив растеж и Южна Европа и отговаряше за управлението на еврофондовете в редица държави членки.

В продължение на 15 години Вичева е била част от публичната администрация в България, включително в ролята на пълномощен министър в постоянното представителство на страната ни в Брюксел. Занимавала основно с въпроси от областта на селското стопанство и е участвала активно в преговорите за присъединяването на България към ЕС. Между 2000 г. и 2004 г. е оглавявала преговарящия екип в областта на селското стопанство и развитието на селските райони, безопасността на храните и рибарството.

Главната дирекция "Морско дело и рибарство" цели да гарантира устойчивото използване на океанските ресурси на процъфтяващото бъдеще на крайбрежните общности и риболовния сектор, да популяризира морските политики, да стимулира устойчива синя икономика, както и да насърчава управлението на океаните на международно равнище.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Няма да има "гъвкавост" в изискванията пред България за членство в Еврозоната

България трябва да покрие критериите, включително и по отношение на инфлацията, за да въведе еврото през 2025 година, смята Паоло Джентолеони

15:01 - 03.12.2023
Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023