Българската икономика остава сред най-зависимите от емигрантски пари в ЕС Снимка: © Getty Images

Българската икономика остава сред най-зависимите от емигрантски пари в целия Европейски съюз, показват последните данни на Евростат.

През 2022 година тези трансфери са формирали 2,2% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, което поставя България на шесто място по този показател в ЕС - заедно с Унгария .

Само за последната година, работещите в чужбина българи са изпратили на семействата си в България рекордната сума от 1,32 милиарда евро, показват данните на Българската народна банка.

Това представлява значителен ръст след сериозния спад, наблюдаван по време на COVID-19 пандемията, и е с 25% повече в сравнение с 2022 година. Сумата дори надвишава преводите, направени преди пандемията през 2019 г., когато бяха изпратени около 1,2 милиарда евро.

Официалната статистика на БНБ обаче включв само данните за парите, преведени чрез банки, финтех компании и компании за парични преводи.

Ако се включат и парите, които се предават "на ръка" от българите работещи в чужбина, сумата ще се увеличи с около 25%, показва проучване, което включва и данни от фирми за парични преводи.

Според него на ден в страната влизат средно 4,170 милиона евро в помощ българските домакинства.

В интервю за БНР Илиян Насков, изпълнителен директор на финансова компания за парични преводи, казва, че най-много парични трансфери се получават от Германия, САЩ, Испания, Англия и Гърция.

Един от факторите, които оказват влияние върху ръста на парите от емигрантите е инфлацията.

Така, ако през 2022 година средната месечна сума, която нашите сънародници са пращали на близките си, е била 570 лева, то през 2023 година тя се увеличава на 610 лева.

По данни на Насков, поне два милиона български домакинства разчитат на тези средства за покриване на ежедневните си разходи, включително за сметки, кредити, здравеопазване, образование и храна.

Най-голям приток от трансфери се наблюдава в слабо развитите и бедни райони на страната, откъдето са и голяма част от българите, които работят зад граница.


В България се теглят повече бързи кредити, отколкото се спестява


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024