Български филм с Клаудия Кардинале ще се излъчи в музея MoMA в Ню Йорк

Филмът на Борис Десподов и Андрей Паунов Twice Upon a Time in the West ("Имало едно време един уестърн") ще се излъчи в един от най-големите световни културни центрова - Музея на модерното изкуство в Ню Йорк (MoMA).

Лентата от 2015 г. е с участието на Клаудия Кардинале (р. 1938) и именно италианската кино-легенда е главната причина за пробива на българския филм в MoMA.

Музеят е посветил месец февруари 2023 г. на ретроспектива на творчеството на Кардинале, чиято кариера в киното обхваща почти 70 години.

Twice Upon a Time in the West разказва за бягството на бъдеща булка от нейния съпруг-убиец. Младата жена попада насред пустинята в сюрреалистична обстановка, която някога е служила за сцена на т.нар. "спагети уестърни" на Серджо Леоне. Обитателите ѝ все още мечтаят някой ден да участват във филм.

Когато момичето започва работа като домашна помощница за една от местните ексцентрични жителки, изведнъж осъзнава, че новата ѝ работодателка е самата Клаудия Кардинале - звездата от "Имало едно време на Запад".

Twice Upon a Time in the West 🎬 Movie trailer 🎬 90 sec from CINESCOPE on Vimeo.

В главните роли влизат още Диана Паскалиева, Алекс Брендемюл, Францеск Гаридо, Красимир Иванов, София Станимирова и др. Филмът е реверанс към творчеството на Серджо Леоне и е един съвременен пост-модерен прочит на “Имало едно време на Запад”.

За първи път италианската актриса играе себе си във филм. В свое интервю за испанска медия тя разказва колко вълнуващо е било за нея да се върне на снимачната площадка на култовия филм след 47 години и да види, че "всичко е запазено".

Клаудия Кардинале посети България през 2015 г., когато беше направена и световната премиера на "Имало едно време един уестърн". Тогава ѝ беше присъдено и почетното звание "Доктор хонорис кауза" на НАТФИЗ, а тя направи открит урок пред възпитаници на академията.

Филмът на Борис Десподов е част от по-голямата програма от прожекции на известни роли на Кардинале, в която влизат творби на Лукино Висконти, Серджо Леоне, Дамяно Дамяни, Федерико Фелини, Мауро Болонини, Валерио Дзурлини, Паскуале Скуитиери, Марко Белокио и др.

Продукциите с нейно участие, които ще се излъчат в MoMA, датират от 1959 (като Un maledetto imbroglio) до 2015 г. (като Twice Upon a Time in the West).

Българският филм ще има две прожекции на 18 и 20 февруари в MoMA.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024