"Български пощи" ще разпространяват пресата до 2030 г. Снимка: © Unsplash

Правителството официално взе решение да натовари държавната компания "Български пощи" с разпространението на вестници и списания на територията на цялата страна за срок от 10 години .

"Мярката е насочена към насърчаване на плурализма на печата и на свободата на словото. Възлагането на услугата по никакъв начин не възпрепятства конкуренцията и не отнема възможността всеки стопански субект да се договаря свободно с издателите или крайни пунктове за разпространение", се казва в съобщението на Министерски съъвет.

Равнопоставеността и достъпността при ценообразуването ще се формира с отстъпка от коричната цена на изданията. Отстъпките варират от 25% за издатели, 35% за търговци на едро, 15% за търговци на дребно и 30% от каталожната цена на съответното издание за доставка на абонамент.

Правителството твърди, че "компенсирането на дейността" - т.е. покриването на загубите от разпространителската дейност - ще се осъществява при спазване на европейското законодателство, свързано с предоставянето на услуга от общ икономически интерес.

Намерението за прехвърляне на бизнеса с разпространението на пресата към "Български пощи" беше заявено от премиера Бойко Борисов в края на февруари 2020 г., след като най-голямата мрежа от будки за вестници "Лафка" обяви фалит.

Тогава транспортният министър Росен Желязков обяви, че "на пазара няма друга компания, която да може да изпълни този ангажимент, тъй като той генерира дефицит".

През март "Български пощи" обяви обществена поръчка за разпространението на печата, като постави цена от 60 млн. лв. за срок от 4 години.

На 30 април 2020 г. комисията в БГ Пощи е класирала единственият участник в процедурата "ВИП Секюрити" на първо място.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023