Българските артисти са готови да обявят "Седмица без култура", ако бюджетът за култура бъде намален Снимка: © Getty Images

С една седмица без културни събития - в това число постановки, концерти и изложби - заплашват организации в областта на културата. Сред тях са Съюзът на артистите в България, КТ "Подкрепа", КНСБ и други, които обявиха, че имат готовност за стачка, ако бюджетът за култура бъде намален.

Те са готови да блокират театри, музеи, галерии и читалища за период от една седмица през 2024 г., ако бюджетът за култура не достигне 1% от БВП.

Към момента проектобюджета, предложен от служебния финансов министър Росица Велков предвижда държавните разходи в тази област да се намалят с близо 37 млн. лв. В момента близо 0.6% от БВП отиват за култура, а според финансовата прогноза Велкова до 2025 г. този процент ще падне до 0.4% от БВП.

Представителите на културните институции заявиха на пресконференция в БТА, че са готови за "крайни действия", ако техните искания не бъдат удовлетворени.

"Културните индустрии, приносът, който имат те към БВП за 2020 г. е 5,6%. За 2021 г. е 6%, а на нас държавата ни връща 0,5%. Това е цинично,неморално и престъпно. Ние искаме да бъде 1%. Ако не го изпълнят, ние ще блокираме абсолютно всички държавни и културни институти", заяви Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите, цитиран от БНТ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024