Българският INSAIT стана част от елитна мрежа за развитие на AI в Европа

Българският Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) стана част от най-елитната европейска мрежа за развитие на AI - ELLIS.

В нея членуват само изследователски организации, които са показали резултати на глобално ниво в областта на изкуствения интелект и в които работят учени с доказан принос.

„С присъединяването на INSAIT към ELLIS България става част от Шампионската лига на изкуствения интелект. България ясно заявява пред света, че ще бъде място, където се измислят и създават бъдещите технологии, а не просто се прилагат или използват”, казва проф. Мартин Вечев, идеолог и създател на българския институт.

Идеята за ELLIS се зароди през 2018 г. след отворено писмо на изследователи, които настояваха Европа да започне да инвестира сериозно в развойната си дейност, свързана с изкуствения интелект и да не допуска изоставане спрямо САЩ и Китай.

Досега ELLIS имаше 39 признати звена, които се намират в някои от най-престижните университети в Германия, Великобритания, Франция, Испания, Италия, Швейцария, Израел и др.

Българският институт INSAIT беше открит в партньорство на СУ "Св. Климент Охридски" и двата водещи швейцарски технически университети. Държавата пое ангажимент да вложи около 170 млн. лв. за десетгодишен период в развитието на научния център, който е първи по рода си в Източна Европа.

Премиерът Николай Денков, който присъства на церемонията по представяне на партньорството с ELLIS, подчертава ролята на подкрепата, която България е получила от Федералният технологичен институт в Цюрих и Политехническият университет в Лозана.

Създаването на Института и приемането на страната ни в европейската мрежа се дължат на системните усилия на няколко правителства подред да възвърнат славата на България в научната област, казва още Денков.

Стартирането на първата Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, финансирана от европейските институции, изграждането на Центровете за върхови постижения и Центровете за компетентност, системното финансиране на Национална пътна карта за научна инфраструктура, чрез която и INSAIT получава подкрепа, създаването на първите изследователски университети през 2021 г. са само част от примерите, които дават възможност на реализиране на идеите на българските учени, казва още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024