Artribune нареди българския павилион в топ 10 на най-добрите на Венецианското биенале Снимка: © Камара на архитектите в България

Медийната платформа за култура и съвременно изкуство Artribune отличи българския павилион на Венецианското архитектурно биенале в Топ 10 на най-добрите експозиции на форума. Освен България, в класацията попадат още Швейцария, Канада, Австрия, страните от Скандинавския полуостров, Словения, Чехия, Узбекистан, Латвия и Литва.

Тазгодишната тема на биеналето е „Лаборатория на бъдещето“. България е представена с концепцията на арх. Борис Тикварски „Образованието е придвижването от тъмнината към светлината“, акцентира вниманието върху едно алтернативно бъдеще и разказва за проблема с обезлюдяването.

Инсталацията на арх. Тикварски стъпва на архивни и съвременни кадри, като се опитва да провокира размисъл за това как тези места могат да бъдат „съживени“ – чрез създаването на нови пространства, културни центрове, туристически обекти, развитие на местно производство, дигитализация и производство на различни източници на енергия. „Различните сектори на икономиката могат да послужат като двигател за развитието на селските райони, в това число дигитализацията, производството на нови източници на енергия и на местна продукция“, отбеляза Виктор Муньос, испански урбанист, изследващ връзката между архитектура, урабнизация и технологии.

Това е първият български павилион на Венецианското биенале от 15 години насам. Изборът на участник обаче бе съпроводен с критики срещу журитео и начина, по който е избран проектът. Кандидатите например имаха много кратки срокове и не успяха да разгърнат в дълбочина идеите си. А оценителите разполагаха с едва два дни, за да прегледат подадените заявления.

Конкретно по отношение на победителя – те възраженията бяха свързани с липсата на новаторство и това, че концепцията стъпква до голяма степен на дългогодишната работа на документалния фотограф Александър Думарей, който отдавна заснема изоставени и рушащи се училища.

български павилион на Венецианското архитектурно биенале 2023 г. Кой спечели конкурса за български павилион на Венецианското архитектурно биенале 2023 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024