Снимка: © Getty Images

Малко преди поставяне на втората доза от ваксината ефикасността ѝ е между 40 и 50%, а от 7 до 10 дни след нея се постига „стабилен имунитет“ и достатъчно количество антитела. Това каза проф. Илко Гетов, който е представител на България в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Заедно с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, той участва в новата рубрика на NOVA „Питай за ваксините“. В отговор на въпрос на зрители колко време след първата доза човек изгражда антитела, той каза, че количеството им е „достатъчно“, за да не се стигне до хоспитализиране в болница.

Той добави, че последните данни от Израел показват, че само 0,54% от всички ваксинирани срещу Covid с препарата на Pfizer/BioNTech са се заразили. Нито един от тях не е стигнал до болница и не е починал. Азиатската страна е първа по темп на имунизиране в света и е ваксинирала 6,28 млн. души от 8,8-милионното си население, сочат данните на Our World in Data.

Проф. Гетов коментира и темата за ваксиниране при бременност, като даде съвет: „Ако някой планува бременност, на този етап да се въздържи от ваксиниране. Трябва да изчакаме за още малко информация“. Все пак посочи, че няма данни за противопоказания за бременни или жени, които желаят да забременеят.

Според представителя на България в ЕМА - ако човек е преминал през химиотерапия, няма никакъв проблем да се ваксинира. „Има научни доказателства, че пациентите със солидни тумори трябва да си поставят ваксина с иРНК технология (Pfizer/BioNTech или Moderna). 2-3 седмици преди или след терапевтичен курс за онкологично заболяване няма никакъв проблем с поставянето на ваксината. Това е категорично”, каза той, но допълни, че пациентите трябва да предупредят личния си лекар.

На въпрос каква е разликата между иРНК ваксините и останалите, той обясни, че тя е в технологичните процеси и механизма на действие. „РНК ваксините са най-новите, най-модерните. Тази технология е насочена към разработването на ваксини за онкологично болни пациенти“.

По думите на проф. Гетов – няма проблем да се постави ваксина срещу Covid-19 на хора с алергии, които не са в тежка форма.

„Когато една ваксина е разрешена от Европейската агенция по лекарствата, тя отговаря на много строги критерии. Не съществува друг продукт, който да преминава по-строг контрол“, отбеляза доц. Ангел Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор каза, че през лятото или ранната есен България ще разполага с всички ваксини, за които сме сключили договор. Ако българските граждани искат да се имунизират с определен препарат, трябва да изчакат до лятото, защото все още сме в началото на ваксинационния процес и няма възможност за избор.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2