Снимка: © Getty Images

Малко преди поставяне на втората доза от ваксината ефикасността ѝ е между 40 и 50%, а от 7 до 10 дни след нея се постига „стабилен имунитет“ и достатъчно количество антитела. Това каза проф. Илко Гетов, който е представител на България в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Заедно с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, той участва в новата рубрика на NOVA „Питай за ваксините“. В отговор на въпрос на зрители колко време след първата доза човек изгражда антитела, той каза, че количеството им е „достатъчно“, за да не се стигне до хоспитализиране в болница.

Той добави, че последните данни от Израел показват, че само 0,54% от всички ваксинирани срещу Covid с препарата на Pfizer/BioNTech са се заразили. Нито един от тях не е стигнал до болница и не е починал. Азиатската страна е първа по темп на имунизиране в света и е ваксинирала 6,28 млн. души от 8,8-милионното си население, сочат данните на Our World in Data.

Проф. Гетов коментира и темата за ваксиниране при бременност, като даде съвет: „Ако някой планува бременност, на този етап да се въздържи от ваксиниране. Трябва да изчакаме за още малко информация“. Все пак посочи, че няма данни за противопоказания за бременни или жени, които желаят да забременеят.

Според представителя на България в ЕМА - ако човек е преминал през химиотерапия, няма никакъв проблем да се ваксинира. „Има научни доказателства, че пациентите със солидни тумори трябва да си поставят ваксина с иРНК технология (Pfizer/BioNTech или Moderna). 2-3 седмици преди или след терапевтичен курс за онкологично заболяване няма никакъв проблем с поставянето на ваксината. Това е категорично”, каза той, но допълни, че пациентите трябва да предупредят личния си лекар.

На въпрос каква е разликата между иРНК ваксините и останалите, той обясни, че тя е в технологичните процеси и механизма на действие. „РНК ваксините са най-новите, най-модерните. Тази технология е насочена към разработването на ваксини за онкологично болни пациенти“.

По думите на проф. Гетов – няма проблем да се постави ваксина срещу Covid-19 на хора с алергии, които не са в тежка форма.

„Когато една ваксина е разрешена от Европейската агенция по лекарствата, тя отговаря на много строги критерии. Не съществува друг продукт, който да преминава по-строг контрол“, отбеляза доц. Ангел Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор каза, че през лятото или ранната есен България ще разполага с всички ваксини, за които сме сключили договор. Ако българските граждани искат да се имунизират с определен препарат, трябва да изчакат до лятото, защото все още сме в началото на ваксинационния процес и няма възможност за избор.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Комисията препоръчва на България и Северна Македония да честват заедно Самуил

Повече от 100 наемници от "Вагнер" са били убити в Попасна

Няма потвърдена информация за предполагаемото ликвидиране на "готвача на Путин"

Адел пред Elle - за силата да отмениш цяло турне и за всички "първи пъти", в които е правила нещо

Ново интервю с певицата излиза в септемврийския брой на Elle

Талибаните празнуват първата година от завземането на Афганистан

От една година правата на жените в страната са силно ограничени

"Системата ни убива" влиза в политиката със стари партийни кандидати

"Мантрата за кюлчетата и чекмеджетата се изтърка. Мантрата за оставката на Гешев също"

Борисов иронизира Василев и Петков: "Без тях ПП-тата стават много приятна партия"

"Ние сме се махнали. Година и половина ГЕРБ ги няма"

Росен Христов се готви да преговаря с "Газпром" - "ако е необходимо"

"На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят"

Слави Трифонов не декларирал имуществото си, за да няма "мръсен сеир"

Щом е изкарал парите си "по телевизора", няма проблем да наруши закона, според Тошко Йорданов