Българското предложение за "Оскар" изненадващо отпадна заради "3 минути повече английска реч" Снимка: © Майка

Българското предложение за "Оскар" - "Майка" - на режисьора Зорница София няма да бъде допуснато до номинациите, а Националният филмов център (НФЦ) ще трябва да избере нов кандидат за категорията "Чуждоезичен филм".

Причината - "Майка" съдържа "към три минути повече английска реч от допустимите 50% за "международен филм", както обяснява Зорница София в публикация във Facebook.

Тя определя отхвърлянето на филма ѝ като изненадващо и разочароващо, доколкото "никъде в сайта на Академията не се обяснява "как точно се измерва тази реч".

"Съжалявам, че Академията не са съгласни да се състезаваме с „международните филми“, и особено ми е тъжно, защото това е не поради творчески причини, а заради някакви цифри, които никой не знае как се получават и какво значат", коментира тя.

На препоръките да направи опит за обжалване пред Филмовата академия на САЩ, тя посочва, че не смята, че има "полезен ход от нашата част на света" и пожелава успех на следващия български филм, който ще бъде номиниран - срокът е до 3 октомври.

Авторите на "Майка" сами са поискали упътвания как да определят дали филмът им отговаря на изискванията за допустимост в категорията.

"Те ни отговориха с „времетраене“ и двама души от екипа ми, с по два хронометъра измериха речта във филма с приблизително равен резултат, а именно – единият с 30 секунди а другия колега с 1:35 повече за „non-English speech”, тоест български, суахили и масайско наречие. И предадохме „Майка“ по живо по здраво като „международен филм“ с международен и не-американски екип", пише тя.

"Майка" беше номиниран от комисията в НФЦ, председателствана от Мария Бакалова, в началото на септември. Той е вдъхновен от реалната история на една българка и от нейната борба да превърне травмата си от невъзможността да има свои деца – в триумф на един различен тип „родителство“.

Кандидатите за българско предложение за "Оскар" през 2022 г. бяха:

1. „Борсови играчи“, реж. Георги Костов

2. „Бягство“, реж. Виктор Божинов

3. „В сърцето на машината“, реж. Мартин Макариев

4. „Майка“, реж. Зорница София, България/Германия/Хърватия

5. „Меко казано“, реж. Анри Кулев, анимация

6. „Петя на моята Петя“, реж. Александър Косев

7. „Рибена кост“, реж. Драго Шолев, България/Румъния

8. „Шекспир като улично куче“, реж. Валери Йорданов

9. „φ 1.618“, реж Теодор Ушев, България/Канада

Кандидатурата беше направена още преди филмът да направи кинопремиера. Първото му излъчване ще бъде на 24 септември на фестивала "Златна роза" във Варна, по-късно ще направи премиера във Варшава и Котбус, а на 17 ноември ще открие "Киномания 2022" в НДК.

"На мен лично ми се плаче, защото видях за втори път след „Мила от Марс“, който също беше българския избор за наградите на Академията, как у нас тази селекция значи много - за екипа и актьорите ми, за съседите ми в кооперацията дори, за хора по улиците, които ми пожелаваха успех в Щатите. Реално да се избере български представител от общо 8 български филма през тази година е несравнимо със селекция в А-категория фестивал, каквито имаме вече две за филма „Майка“, където се избират 12-тина филма от няколко хиляди кандидатстващи филма от целия свят. Това е специфика ясна предимно в киносредите, където селекциите в конкурсните програми на А-фестивалите са професионално признание, за което сме благодарни", пише тя.

До този момент от Националния филмов център не са коментирали как ще продължи процедурата по подбор на новата българска номинация за "Оскар".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024