БАН осъди остро руската агресия срещу Украйна и заплахите с ядрени оръжия Снимка: © БАН

Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН публикува обща декларация, с която осъжда руската военна агресия срещу Украйна.

Учените посочват, че Русия е нападнала суверенна държава без директна причина, причинява смъртта на множество мирни хора.

"Стотици хиляди бежанци, предимно жени и деца, напускат страната си, принудени да търсят убежище от войната, сред тях и хиляди хора с български корени. Очертава се хуманитарна катастрофа в огромен регион. Войната нанася трудно лечими рани в отношенията между хората, изгражда нови линии на омраза. Войната срещу Украйна застрашава мира в цяла Европа, застрашава нейните ценности и цивилизационен модел, а дрънкането на ядрените оръжия заплашва бъдещето на човечеството", се казва в позицията.

Учените от БАН заявяват подкрепа за "острата негативна реакция на цивилизования свят, споделяна и от колегите ни руски и украински учени".

"Солидаризираме се с хилядите руски учени, включително историци и слависти, които без страх вдигнаха глас против войната, в защита на своите съседи и родственици, в защита на собствената си ценностна система. Настояваме за изтегляне на руските войски от Украйна и бързо решаване на хуманитарната катастрофа на нейна територия", казват още учените от БАН.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024