Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г. Снимка: © Instagram: Banksy

Той е толкова известен, колкото и мистериозен, описван е от едни като герой, а от други като вандал, но едно е сигурно: всяка негова нова картина се превръща в сензация.

Това се случи и с тази, появила се върху сграда в Северен Лондон, с тази разлика, че този път самият автор - графити артистът Banksy почти веднага, призна, че той авторът.

Това е първата му инсталация за тази година и още в първите часове привлече погледите на десетки жители на квартала, а част от тях обявиха, че "са горди, че именно тяхната улица е била избрана за мястото, където да се появи тя."

Още преди Banksy да признае авторството запознати с творчеството му бяха сигурни, че става дума именно за неговия почерк.

Самият артист разкри, че това е негова творба с пост в Instagram, като публикува снимки "преди и след".

Той е използвал като естествена част от инсталацията окастрено дърво, а на стената зад него е оформена корона от зелена боя.

В единия ъгъл на стената се вижда шаблон на човек, който държи пръскачка или пожарогасител. Постът на Banksy няма нито заглавие, нито описание, което провокира появата на различни теории за това какво би могло да е значението на картината.

Някои го изтълкуваха като послание за мир на фона на климатичната криза. Други смятат, че е отговор на т.нар. greenwashing - практика на компаниите да заблуждават обществото, че се грижат за околната среда, повече отколкото в действителност го правят.

За последно Banksy призна авторството си върху инсталация, на която върху знак "Стоп" в Южен Лондон бяха поставени военни дронове. Знакът обаче беше премахнат малко след като уличният художник публикува снимка в Instagram. По-късно стана ясно, че двама души са задържани за кражба и увреждане на имущество.

Освен на публични места, Banksy създава и произведения, които могат да бъдат купени, при това на доста висока цена именно заради това, че са редки, различни и с неподражаем стил.

Въпреки че самият артист прави всичко възможно творбите му да не попадат в ръцете на големи колекционери, сред световните имена, които имат негови картини са Kейт Мос, Роби Уилямс, Брат Пит и Анджелина Джоли.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024