Снимка: © Getty Images

Кейлъб Дресел е голямото име на Олимпийските игри в Токио. Американецът установи абсолютна доминация в плуването, стигайки до златото в пет от шестте дисциплини, в които взе участие.

Дресел триумфира на 50 метра свободен стил, 100 метра свободен стил, 100 метра бътърфлай и бе част от шампионските отбори на 4х100 метра свободен стил и 4х100 метра в смесената щафета. 

24-годишният спортист приключва игрите с четири рекорда - олимпийски на 100 метра свободен стил, световен и олимпийски на 100 метра бътърфлай и олимпийски на 50 метра свободен стил. Трудно може да запишеш по-паметна Олимпиада от това.

На гърба на представянето си в Токио и 13-те златни медала от последните две световни първенства, Дресел се превръща във все по-култова фигура в света на плуването. 

Банданата, която е винаги с него

По време на награждаването си, Дресел държи в ръка само няколко неща - букет, талисман на Олимпиадата и банданата на починалата си учителка

Прогресът му от игрите в Рио е впечатляващ. Тогава той отново грабна два златни медала, но до преди броени дни нямаше индивидуално олимпийско отличие. 

Има обаче нещо, което не се е променило през тези пет години. Една синя бандана винаги е до него по време на състезанията. Защо е толкова важна? Получава я от съпруга на починалата си учителка Клеър Маккуул, с която години наред поддържа много силно приятелство. 

"В света няма друг предмет, който да значи повече за мен от тази бандана," пише той в Instagram. 

Маккул е диагностицирана с рак на гърдата в годината, преди Дресел да спечели първия си златен медал в Рио. През 2017 тя губи борбата с болестта.

"Видях я на предсмъртното легло. Все още беше най-силната жена, която някога съм виждал." 

Учителката му е едно от най-големите вдъхновения в живота му и чрез банданата ще може да бъде с него във всяка надпревара до края на кариерата му. 

Един от най-популярните спортни ръкави 

Кейлъб притежава един от най-популярните татуирани ръкави в историята на спорта. Всяка отделна част от него има своята история. Първо се появява алигатора в близост до китката му - един от символите на Флорида и на повечето спортни отбори, представляващи щата. 

Следващата крачка е черната мечка - неговото любимо животно, което също е свързвано с Флорида. Орелът, разбира се, е орелът, който е националното животно на САЩ, а помежду им няма как да не се появи и вода - "защото се изхранвам, плувайки."

"Ръкавът ме представлява като човек - обичам да съм навън сред природата. А в същото време и изглежда добре."

Голяма заслуга за появата на татуировките има големият му брат - Тайлър. Той пръв изрисува ръката си и запалва Кейлъб по татусите: "Разбира се, че исках да го копирам, дори отидох при същия артист."

В семейство с три деца, петкратният златен медалист от Токио израства в среда, в която надпреварите са нещо ежедневно. Спортът също е задължителна съставка за всеки от тях по време на детските им години.

Дресел започва своя спортен път с американски футбол, което остава и голямата му любов. Впоследствие преминава към футбола, а на 12-годишна възраст идва началото на историята му в плуването. 

И до днес продължават да се съревновават при всяка удобна възможност, като най-често това се случва на масата за билярд: "Дори не сме добри, просто е още едно нещо, в което можем да се надпреварваме." 

Да плуваш в ритъма на собствените си барабани

"Много лесно ми става скучно. Имал съм много хобита – някои запазих, други съм изоставил. Не съм изключителен барабанист, в никакъв случай. Но се забавлявам докато свиря и съм достатъчно добър, за да мога да кажа, че се справям прилично.“

Когато баща му му подарява първите барабани, бързо си казва, че това е най-голямата грешка, която някога е допускал. След няколко месеца обаче се се спира и му казва: "Знаеш ли, не звучи лошо." 

Всичко в живота на Дресел е свързано – понякога в свиренето си на барабани намира нещо, което му помага в плуването, друг път плуването му помага в семейните отношения или в грижата му за кучето. 

„Докато плувам, се заслушвам в моментите, в който ръцете ми удрят водата. Усещаш ритъма и разбирам по-добре какво прави тялото ти. Моят BPM се променя с всяка година успоредно с целите, които искам да постигна.“

Следващият Фелпс? Не и в своите очи.

Тези цели остават тайна от медиите: "Ако трябва да съм честен, не ме интересува какво очакваш от мен да постигна. Знам, че звучи егоистично, но смятам, че това е най-здравословният подход, когато се занимаваш със състезания. Напрежението е напълно безсмислено, ако не идва от теб самия." 

Когато се представяш силно в плуването, винаги има една неизбежна летва, която бива поставяна пред теб - Майкъл Фелпс. 23-те му медала от Олимпийски игри са постижение, което едва ли някога ще бъде подобрено. 

Когато спечелиш 13 златни медала на две Световни първенства и пет на Олимпиада обаче, сравненията няма как да не започнат. Нещо, което според Кейлъб не е редно:

"Той е по-добър плувец от мен. За мен изобщо не е проблем да кажа това. Целта ми в спорта не е да надмина Майкъл. Много по-различен атлет от него съм. Той беше на абсолютно различно ниво."

"Имам цели, които искам да постигна и които могат да ме накарат да се чувствам велик, но не е нужно да се сравнявам с Майкъл, за да го направя."

Медалите не са на първо място пред Дресел:

"Не пази нищо от тези неща. Имам възможността да се занимавам със забавната част - надпреварата. Имам шанса да се наслаждавам на състезанията. Не ми е нужен медал, за да ми напомня това." 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Срокът на валидност на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

"Галъп": Радев остава най-харесваният политик, за първи път от 2009 кабинетът се ползва с доверие

Над 60% искат Скопие в ЕС, но при спазване на Договора за добросъседство

Защо Русия обгради Украйна? Причината не е НАТО, а великоруската амбиция на Путин

Британският министър на отбраната Бен Уолъс към Русия: Ние нямаме конфликт с руския народ, а със зловредните дейности на Кремъл

Трагедия с 8 жертви помрачи Купата на африканските нации

Безредици на стадиона в камерунската столица Яунде

Ковачевски: Да покажем на Европа, че на Балканите можем да работим съвместно

Започна общото заседание на правителствата на България и Северна Македония в София

Петков: Оттук нататък решенията ще се взимат в Съвета по сигурността, а не еднолично

Премиерът за Украйна: Ще заемем позиция изцяло в интерес на България, НАТО и ЕС

Лидерите на НАТО искат да решат кризата с Украйна чрез дипломация

Все пак заплашиха Русия със санкции, ако нападне

Отново над 11 хил. случая на Covid, София и Бургас вече са в етап 3 от пандемичния план

Делът на положителните проби остава все така висок, активните случаи продължават да се повишават