Почти 70% от дрехите, които се произвеждат в глобален мащаб, са създадени от изкуствени материи - синтетични влакна като еластан, найлон, акрил и др.

Ниската цена и лесният достъп до бърза мода обаче отдавна създава проблеми на индустрията - особено заради все по-негативното настроение на поколението Z към замърсителите.

Затова и много от най-големите брандове като Nike, Zara, H&M, Gap и др. полагат доста усилия да използват повече рециклиран полиестер в продуктите си.

Според данни на организацията Changing Markets от изследване на близо 50 модни компании, 85% използват материали от вторичната преработка на полиетилентерефталат (PET) от пластмасовите бутилки.

Експерти обаче твърдят, че идеята за "устойчива мода" заради рециклираната пластмаса е подвеждаща.

Преработката на PET-бутилки е добре организирана система със затворен цикъл - събраните материали могат да бъдат ефикасно рециклирани най-малко 10 пъти. Производителите на дрехи обаче правят опит да използват тази система в "линейно" производство.

Голяма част от дрехите, които се продават всяка година, не се рециклират, а се изхвърлят като отпадък - особено моделите с ниско качество, които излизат от употреба само след няколко обличания, казва пред "Гардиън" Максин Бедат от организация, създадена с цел да налага екологични стандарти в модната индустрия.

Близо 100 млрд. единици дрехи се произвеждат всяка година, а над 50 млрд. от тях се изгарят или се изхвърлят в депа за отпадъци в рамките на 12 месеца от закупуването им, според доклад на UBS.

Според наблюдателите на пазара, по-малко от 1% от дрехите в момента се рециклират за създаването на нов текстил. Междувременно търсенето на рециклируеми бутилки скоро ще надскочи снабдяването. Цената на търговият с PET се увеличила почти двойно за една година в Европа заради недостига на доставки, пише Wall Street Journal.

Повечето дрехи се произвеждат от различен микс влакна, а все още не е наложена адекватна индустриална технология, която да ги разделя. Намаляването на емисиите чрез използване на рециклирана пластмаса не може да компенсира по-големия източник на замърсяване - заводите за производство на текстил, преработката, боядисването, и подготовката му до краен продукт.

Някои иноватори правят опит да намерят устойчиви решения на синтетиката - например с био-влакна от царевица и пшеница, които са направени така, че да се разграждат изцяло в природата.

Това обаче отново не решава основния проблем - свръхпроизводството и свръхпотреблението на дрехи, които твърде бързо отиват на боклука.

Според анализ на McKinsey, през 2014 г. хората са купували 60% повече дрехи, отколкото през 2000 г., но са ги носели за два пъти по-кратък срок.

Консултантската компания изчислява, че създаването на 1 кг текстил води до емитирането на средно 23 кг парникови газове.

"Научили сме се да гледаме на себе си предимно като потребители. Смятаме, че можем да решим проблемите чрез пазаруване, а това е противоположността на реалното решение", казва още Бедат.


ЕС слага край на пластмасата за еднократна употреба - скоро и в България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.

Урсула фон дер Лайен пристигна в България за старта на газовата връзка с Гърция

Поводът е откриването на газовата връзка между България и Гърция, по която ще тече азерски газ

Днес е денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори

От полунощ до края на изборния ден не се допуска агитация за политически сили

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията