Почти 70% от дрехите, които се произвеждат в глобален мащаб, са създадени от изкуствени материи - синтетични влакна като еластан, найлон, акрил и др.

Ниската цена и лесният достъп до бърза мода обаче отдавна създава проблеми на индустрията - особено заради все по-негативното настроение на поколението Z към замърсителите. 

Затова и много от най-големите брандове като Nike, Zara, H&M, Gap и др. полагат доста усилия да използват повече рециклиран полиестер в продуктите си.

Според данни на организацията Changing Markets от изследване на близо 50 модни компании, 85% използват материали от вторичната преработка на полиетилентерефталат (PET) от пластмасовите бутилки.

Експерти обаче твърдят, че идеята за "устойчива мода" заради рециклираната пластмаса е подвеждаща. 

Преработката на PET-бутилки е добре организирана система със затворен цикъл - събраните материали могат да бъдат ефикасно рециклирани най-малко 10 пъти. Производителите на дрехи обаче правят опит да използват тази система в "линейно" производство.

Голяма част от дрехите, които се продават всяка година, не се рециклират, а се изхвърлят като отпадък - особено моделите с ниско качество, които излизат от употреба само след няколко обличания, казва пред "Гардиън" Максин Бедат от организация, създадена с цел да налага екологични стандарти в модната индустрия. 

Близо 100 млрд. единици дрехи се произвеждат всяка година, а над 50 млрд. от тях се изгарят или се изхвърлят в депа за отпадъци в рамките на 12 месеца от закупуването им, според доклад на UBS. 

Според наблюдателите на пазара, по-малко от 1% от дрехите в момента се рециклират за създаването на нов текстил. Междувременно търсенето на рециклируеми бутилки скоро ще надскочи снабдяването. Цената на търговият с PET се увеличила почти двойно за една година в Европа заради недостига на доставки, пише Wall Street Journal. 

Повечето дрехи се произвеждат от различен микс влакна, а все още не е наложена адекватна индустриална технология, която да ги разделя. Намаляването на емисиите чрез използване на рециклирана пластмаса не може да компенсира по-големия източник на замърсяване - заводите за производство на текстил, преработката, боядисването, и подготовката му до краен продукт.

Някои иноватори правят опит да намерят устойчиви решения на синтетиката - например с био-влакна от царевица и пшеница, които са направени така, че да се разграждат изцяло в природата

Това обаче отново не решава основния проблем - свръхпроизводството и свръхпотреблението на дрехи, които твърде бързо отиват на боклука.

Според анализ на McKinsey, през 2014 г. хората са купували 60% повече дрехи, отколкото през 2000 г., но са ги носели за два пъти по-кратък срок

Консултантската компания изчислява, че създаването на 1 кг текстил води до емитирането на средно 23 кг парникови газове.  

"Научили сме се да гледаме на себе си предимно като потребители. Смятаме, че можем да решим проблемите чрез пазаруване, а това е противоположността на реалното решение", казва още Бедат.


ЕС слага край на пластмасата за еднократна употреба - скоро и в България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"