Почти 70% от дрехите, които се произвеждат в глобален мащаб, са създадени от изкуствени материи - синтетични влакна като еластан, найлон, акрил и др.

Ниската цена и лесният достъп до бърза мода обаче отдавна създава проблеми на индустрията - особено заради все по-негативното настроение на поколението Z към замърсителите.

Затова и много от най-големите брандове като Nike, Zara, H&M, Gap и др. полагат доста усилия да използват повече рециклиран полиестер в продуктите си.

Според данни на организацията Changing Markets от изследване на близо 50 модни компании, 85% използват материали от вторичната преработка на полиетилентерефталат (PET) от пластмасовите бутилки.

Експерти обаче твърдят, че идеята за "устойчива мода" заради рециклираната пластмаса е подвеждаща.

Преработката на PET-бутилки е добре организирана система със затворен цикъл - събраните материали могат да бъдат ефикасно рециклирани най-малко 10 пъти. Производителите на дрехи обаче правят опит да използват тази система в "линейно" производство.

Голяма част от дрехите, които се продават всяка година, не се рециклират, а се изхвърлят като отпадък - особено моделите с ниско качество, които излизат от употреба само след няколко обличания, казва пред "Гардиън" Максин Бедат от организация, създадена с цел да налага екологични стандарти в модната индустрия.

Близо 100 млрд. единици дрехи се произвеждат всяка година, а над 50 млрд. от тях се изгарят или се изхвърлят в депа за отпадъци в рамките на 12 месеца от закупуването им, според доклад на UBS.

Според наблюдателите на пазара, по-малко от 1% от дрехите в момента се рециклират за създаването на нов текстил. Междувременно търсенето на рециклируеми бутилки скоро ще надскочи снабдяването. Цената на търговият с PET се увеличила почти двойно за една година в Европа заради недостига на доставки, пише Wall Street Journal.

Повечето дрехи се произвеждат от различен микс влакна, а все още не е наложена адекватна индустриална технология, която да ги разделя. Намаляването на емисиите чрез използване на рециклирана пластмаса не може да компенсира по-големия източник на замърсяване - заводите за производство на текстил, преработката, боядисването, и подготовката му до краен продукт.

Някои иноватори правят опит да намерят устойчиви решения на синтетиката - например с био-влакна от царевица и пшеница, които са направени така, че да се разграждат изцяло в природата.

Това обаче отново не решава основния проблем - свръхпроизводството и свръхпотреблението на дрехи, които твърде бързо отиват на боклука.

Според анализ на McKinsey, през 2014 г. хората са купували 60% повече дрехи, отколкото през 2000 г., но са ги носели за два пъти по-кратък срок.

Консултантската компания изчислява, че създаването на 1 кг текстил води до емитирането на средно 23 кг парникови газове.

"Научили сме се да гледаме на себе си предимно като потребители. Смятаме, че можем да решим проблемите чрез пазаруване, а това е противоположността на реалното решение", казва още Бедат.


ЕС слага край на пластмасата за еднократна употреба - скоро и в България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ваня Григорова: Путин се настани в Столичния общински съвет. Не разбирам защо очакват подкрепа от него

От думите ѝ стана ясно, че СОС ще остане блокиран и след утрешното заседание.

17:50 - 29.11.2023
Живот

Spotify Wrapped вече е тук: Най-слушаните музиканти и песни за 2023 г. "счупиха" платформата

Spotify беше претоварен от свръхинтерес към годишната класация

16:51 - 29.11.2023
Важно днес

Русия забранява на чужденци в страната да критикуват Кремъл

Те ще подписват "споразумение", но още не е ясно какви ще са наказанията при нарушение

16:18 - 29.11.2023
Бизнес

Хората с по-ниски и средни доходи вече са гръбнакът на пазара на луксозни стоки

Луксът не е само за богати, а това го обезсмисля, твърдят изследователи

16:15 - 29.11.2023
Важно днес

Даниел Лорер се извини след "похвалата" за Пеевски, която провокира смут в редиците на ПП-ДБ

След като и Ицо Хазарта поиска Лорер да се извини

15:47 - 29.11.2023
Важно днес

Васил Терзиев върна уволнен от ГЕРБ директор на завода за отпадъци

Николай Савов беше отстранен в мандата на Фандъкова - според него по политически причини

15:07 - 29.11.2023
Култура

Докъде е възстановяването на оригиналния вид и функции на Централните хали

Панайот Панов подчерта, че материалите, които се използват за ремонта, са същите като при реставрация на световно значими обекти като египетската гробница

15:05 - 29.11.2023
Важно днес

ВАС окончателно задължи "Витоша ски" да поправи Драгалевския лифт

Решението потвърждава законността на заповед от главния архитект, издадена преди 2 години

14:14 - 29.11.2023