Пластмасови клечки за уши, прибори за хранене, сламки и бъркалки - постепенно тези предмети ще започнат да изчезват от всекидневието, за да останат в историята.

От 3 юли в ЕС влиза в сила директива, която забранява предлагането на пазара на множество продукти за еднократна употреба.

В България и в други страни от ЕС забраната няма да влезе веднага, тъй като националното законодателство все още не е синхронизирано. От МОСВ прогнозират, че това би трябвало да стане до месец септември 2021.

Директивата на ЕС за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда беше приета още през юни 2019 г., като държавите членки имаха двугодишен период за подготовка на реформата.

Идеята зад въвеждането й беше да се намери решение за растящия проблем с натрупването на пластмасови отпадъци и изпускането им в околната среда. Занапред заведенията и ресторантите би трябвало да търсят заместители на досегашните съдове и прибори, които да са изработени от биоразградими материали.

Регулацията, която влиза в сила от 3 юли, забранява предлагането на няколко вида продукти: пластмасови клечки за уши, пластмасови вилици, ножове, лъжици, пръчици за хранене за еднократна употреба, чинии, сламки, бъркалки за напитки, пръчици за държане на балони, съдове за храна и напитки от експандиран полистирен.

Където има лесно достъпни и рентабилни устойчиви алтернативи, пластмасовите продукти за еднократна употреба не могат да бъдат пускани на пазара на държавите членки на ЕС. Различните държави имат право да добавят и други продукти извън изрично описаните в директивата.

В нея се посочва и още една група изделия, съдържащи пластмаса - фасове на цигари, найлонови торбички, пакети и опаковки, както и мокри кърпички и санитарни пордукти. По отношение на тях ЕС също планира мерки за ограничаване на употребата им с въвеждане на изисквания за етикетиране, което да информира потребителите за съдържанието на пластмаса, възможностите за изхвърляне, които трябва да се избягват, и вредата, причинена на природата, ако продуктите бъдат изхвърлени в околната среда.

Българската наредба, която трябва да преведе европейското законодателство у нас, вече е разработена, но все още не е минала обществена консултация. Очаква се това да стане през месец юли, документът да се приеме през август и да влезе в сила през септември.

Наредбата ще забрани вноса на тези продукти, но вече произведените и налични запаси все още ще се предлагат в търговската мрежа, докато не бъдат изчерпани.

Забраната за продукти за еднократна употреба вече беше въведена от Гърция още през февруари, а други държави като Италия и Белгия ще прилагат и допълнителни данъчни мерки за ограничаване на пластмасовото замърсяване.

Директивата все още не забранява продажбата на напитки в пластмасови бутилки, които могат да се рециклират. Целта на ЕС е разделното събиране да стане много по-ефективно - 77% от тях да бъдат оползотворявани до 2025 г., а до 2029 г. този дял да достигне до 90 на сто. Документът изисква и включване на 25% рециклирана пластмаса в бутилки за напитки от PET (полиетилентерефталат) след 2025 г. и 30% във всички пластмасови бутилки за напитки след 2030 г.

Производителите на PET бутилки ще носят по-голяма отговорност, като ще бъдат длъжни да покриват разходите за почистване на отпадъците от производството им и да информират гражданите за екологичните ефекти от продуктите.

Изключение от директивата са пластмасовите продукти за еднократна употреба, свързани с медицината - например, маските и ръкавиците, които станаха част от всекидневието по време на пандемията.


Когато морето не спира да гори: Пожарът на тръбопровод край Мексико


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%