Баща и син лекари починаха от Covid-19, майката е в интензивно отделение Снимка: © facebook.com/Asen Baltov

Коронавирусът отне живота на баща и син лекари от община Белица (обл. Благоевград) – Муса и Емил Вакльови. Майката на Емил – Ава, която също е медик, се намира в интензивното отделение на „Пирогов“ – тя е интубирана, а състоянието ѝ е тежко.

През изминалата седмица, на 23 август, почина 60-годишният Муса Вакльов. Лекарят е имал диабет. Синът му и съпругата му, които също дадоха положителни проби, бяха интубирани, а от Българския лекарски съюз обявиха тази сутрин, че д-р Емил Вакльов също е починал. Той стана 10-ият медик у нас, загубил битката с Covid-19.

„Български лекарски съюз изказва своите дълбоки съболезнования на семейството, близките и колегите на починалия д-р Емил Вакльов – кардиолог от Благоевград и син на общопрактикуващия лекар д-р Муса Вакльов, който си отиде от този свят през изминалата седмица“, гласи съобщението на БЛС.

„За броени дни изгубихме двама прекрасни лекари, посветили животите си на медицината и на своите пациенти“, споделят от БЛС и добавят, че Емил „с достойнство изпълняваше своя професионален и морален дълг“.

Причината за заразяването на семейството не е ясна, но се предполага, че Муса се е инфектирал, докато лекувал служители на шивашкия цех в Разлог, където се появи клъстър на Covid-19. Огнището там започна да се разраства в началото на август и се оказа, че 60 души са дали положителни проби. В цеха работят жени от различни села в община Белица.

Вчера директорът на „Пирогов“ д-р Асен Балтов и здравният министър проф. Костадин Ангелов посетиха реанимацията, където бяха Емил и Ава. Влизането в отделението е станало по настояване на министъра, като на снимки се вижда как двамата са със защитни облекла и шлемове. Балтов съобщи още тогава, че лекарите правят всичко възможно, за да спасят живота на двамата лекари.

В понеделник 60-годишният Муса – бащата на Емил, е бил погребан в родното си село Бабяк, съобщи „24 часа“. Той е личен лекар, който е имал 4500 пациенти. Кабинетът му се намира в Краище, но в листата му са хора от селата Бабяк, Дагоново и Горно Краище.

Повече от 30 години е лекар в община Белица. Започнал е работа в родния си край след завършване на медицинското си образование. При него, в кабинета му, работи съпругата му Ава.

Д-р Емил Вакльов е работил в частната болница „Пулс“ в Благоевград. Наскоро получил специалност „Кардиология“ и обща медицина и започнал да приема пациенти два пъти седмично в кабинета си в с. Краище.

Дъщерята на Муса – Деси, също се занимава с медицина. Тя е стоматолог със собствен кабинет в Бабяк, а преди е работила и в София. Дала е отрицателна проба за коронавирус преди няколко дни, така както съпругата и детето на кардиолога Емил.

Ава Вакльова е сестра на майката на кмета на Белица – Радослав Ревански. Той определя семейството като „фамилия, за която никой не може да каже лоша дума“. Споделя, че Муса е бил общински съветник три мандата, а после тази роля изпълнявал и Емил, който му е първи братовчед.

По думите на Ревански – 60-годишният Муса никога не излизал в отпуск и бил на разположение 24 часа в денонощието. Правил посещения по домовете на хората от района. Спазвал всички мерки и призовавал хората да носят маски и да спазват социална дистанция.

Според информация на „24 часа“ – Емил Вакльов, съпругата му Фатиме и синът му Муса били на море, а след като се върнали, кардиологът установил, че родителите му имат симптоми на Covid-19. Баща му бил настанен в болница в Благоевград, после и Ава била хоспитализирана. Нейното състояние се влошило и затова била преместена в „Пирогов“. 60-годишният мъж също бил транспортиран, но починал 10 дни по-късно, въпреки усилията на медиците.

След това Емил си направил тест, който също се оказал положителен. Нямал симптоми и се изолирал у дома около седмица. Ревански съобщава, че в даден етап състоянието му започнало да се влошава. Тогава го завели в болница в Благоевград, а после в „Пирогов“.


Прочетете още:

Животът и други неща Е35

Да вземеш 1 млн. за година: Как се определят заплатите на болничните директори


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024