Снимка: © Getty Images

Вестник „Le Figaro“ изпрати Великобритания извън ЕС със заглавие „Довиждане!“ и снимка на Борис Джонсън, а в същото време бащата на британския премиер Стенли Джонсън разкри, че ще кандидатства за френско гражданство. Причината – да „запази връзките си“ с Европейския съюз след Brexit.

В интервю за радио RTL в последния ден от 2020 авторът и бивш член на Консервативната партия каза, че има история на семейни връзки с Франция.

„Ако го разбирам правилно, то аз съм французин. Майка ми е родена в страната, а нейните майка и баща са били чисти французи. Така че за мен е въпрос на възстановяване на нещо, което вече имам в себе си. И това ме прави много радостен“, обяви на френски език 80-годишният Стенли Джонсън.

„Винаги ще бъда европеец, това мога да кажа със сигурност. Няма как някой да каже на британците, че не са европейци. Имам връзка с ЕС, която е много важна“, каза още бившият член на Европейския парламент.

Неговият син бе водещата фигура зад кампанията за напускане на ЕС от страна на Обединеното кралство преди референдума през 2016 г. Още тогава Борис Джонсън обяви, че Великобритания може да „просперира“, ако е напълно суверенна нация, извън „бюрократичния“ ЕС.

Двете страни сключиха официално търговско споразумение и Brexit влиза в сила от 1 януари 2021 г. Но след като британският парламент одобри сделката на фона на дебати, продължили с часове, премиерът все пак каза, че това „не е краят на Великобритания като европейска държава“. „Ние сме типична европейска цивилизация и ще продължим да бъдем“.

80-годишният Стенли Джонсън има още по-специални връзки с ЕС и поради факта, че е бил част от Европейската комисия. Бивш служител е и на Световната банка.

Роден е през 1940 в Корнуол. Син е на Осман Кемал, който по-късно променя името си на Уилфред Джонсън, и на Ирен Уилямс, чиято майка е французойката Мари Луиза дьо Пфефел. Прадядо му от страната на баща му е бил един от последните вътрешни министри на Османската империя и е бил убит по време на войната за независимост на Турция през 1922. Връзките на Стенли Джонсън с Франция обаче са много по-силни.

Интересното е, че той е автор на редица книги, в които засяга темите за околната среда и различните проблеми на хората. Сред творбите му са „Gold Drain“, „The Green Revolution“, „The Population Problem“ и други.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ