Бащата на Борис Джонсън кандидатства за френско гражданство, за да "запази връзките" си с ЕС Снимка: © Getty Images

Вестник „Le Figaro“ изпрати Великобритания извън ЕС със заглавие „Довиждане!“ и снимка на Борис Джонсън, а в същото време бащата на британския премиер Стенли Джонсън разкри, че ще кандидатства за френско гражданство. Причината – да „запази връзките си“ с Европейския съюз след Brexit.

В интервю за радио RTL в последния ден от 2020 авторът и бивш член на Консервативната партия каза, че има история на семейни връзки с Франция.

„Ако го разбирам правилно, то аз съм французин. Майка ми е родена в страната, а нейните майка и баща са били чисти французи. Така че за мен е въпрос на възстановяване на нещо, което вече имам в себе си. И това ме прави много радостен“, обяви на френски език 80-годишният Стенли Джонсън.

„Винаги ще бъда европеец, това мога да кажа със сигурност. Няма как някой да каже на британците, че не са европейци. Имам връзка с ЕС, която е много важна“, каза още бившият член на Европейския парламент.

Неговият син бе водещата фигура зад кампанията за напускане на ЕС от страна на Обединеното кралство преди референдума през 2016 г. Още тогава Борис Джонсън обяви, че Великобритания може да „просперира“, ако е напълно суверенна нация, извън „бюрократичния“ ЕС.

Двете страни сключиха официално търговско споразумение и Brexit влиза в сила от 1 януари 2021 г. Но след като британският парламент одобри сделката на фона на дебати, продължили с часове, премиерът все пак каза, че това „не е краят на Великобритания като европейска държава“. „Ние сме типична европейска цивилизация и ще продължим да бъдем“.

80-годишният Стенли Джонсън има още по-специални връзки с ЕС и поради факта, че е бил част от Европейската комисия. Бивш служител е и на Световната банка.

Роден е през 1940 в Корнуол. Син е на Осман Кемал, който по-късно променя името си на Уилфред Джонсън, и на Ирен Уилямс, чиято майка е французойката Мари Луиза дьо Пфефел. Прадядо му от страната на баща му е бил един от последните вътрешни министри на Османската империя и е бил убит по време на войната за независимост на Турция през 1922. Връзките на Стенли Джонсън с Франция обаче са много по-силни.

Интересното е, че той е автор на редица книги, в които засяга темите за околната среда и различните проблеми на хората. Сред творбите му са „Gold Drain“, „The Green Revolution“, „The Population Problem“ и други.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024