Снимка: © Getty Images

Вестник „Le Figaro“ изпрати Великобритания извън ЕС със заглавие „Довиждане!“ и снимка на Борис Джонсън, а в същото време бащата на британския премиер Стенли Джонсън разкри, че ще кандидатства за френско гражданство. Причината – да „запази връзките си“ с Европейския съюз след Brexit.

В интервю за радио RTL в последния ден от 2020 авторът и бивш член на Консервативната партия каза, че има история на семейни връзки с Франция.

„Ако го разбирам правилно, то аз съм французин. Майка ми е родена в страната, а нейните майка и баща са били чисти французи. Така че за мен е въпрос на възстановяване на нещо, което вече имам в себе си. И това ме прави много радостен“, обяви на френски език 80-годишният Стенли Джонсън.

„Винаги ще бъда европеец, това мога да кажа със сигурност. Няма как някой да каже на британците, че не са европейци. Имам връзка с ЕС, която е много важна“, каза още бившият член на Европейския парламент.

Неговият син бе водещата фигура зад кампанията за напускане на ЕС от страна на Обединеното кралство преди референдума през 2016 г. Още тогава Борис Джонсън обяви, че Великобритания може да „просперира“, ако е напълно суверенна нация, извън „бюрократичния“ ЕС.

Двете страни сключиха официално търговско споразумение и Brexit влиза в сила от 1 януари 2021 г. Но след като британският парламент одобри сделката на фона на дебати, продължили с часове, премиерът все пак каза, че това „не е краят на Великобритания като европейска държава“. „Ние сме типична европейска цивилизация и ще продължим да бъдем“.

80-годишният Стенли Джонсън има още по-специални връзки с ЕС и поради факта, че е бил част от Европейската комисия. Бивш служител е и на Световната банка.

Роден е през 1940 в Корнуол. Син е на Осман Кемал, който по-късно променя името си на Уилфред Джонсън, и на Ирен Уилямс, чиято майка е французойката Мари Луиза дьо Пфефел. Прадядо му от страната на баща му е бил един от последните вътрешни министри на Османската империя и е бил убит по време на войната за независимост на Турция през 1922. Връзките на Стенли Джонсън с Франция обаче са много по-силни.

Интересното е, че той е автор на редица книги, в които засяга темите за околната среда и различните проблеми на хората. Сред творбите му са „Gold Drain“, „The Green Revolution“, „The Population Problem“ и други.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Зеленски сравни призивите за отстъпки пред Русия с "умиротворяването" на Хитлер

Президентът на Украйна критикува Хенри Кисинджър

Пълна смяна в състава на Комисията за защита на потребителите

Димитър Маргаритов вече не е председател на КЗП

Георги Господинов е българската номинация за Нобелова награда за литература

Предложението е на българския ПЕН Център, ръководен от Здравка Евтимова

Лондон разследва олигарха Пьотр Авен за нарушение на режима на санкции

Руският банкер, който не можеше да живее без чистачка и шофьор, е разследван в Лондон

Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната

Бившият държавен секретар на САЩ призова Киев да направи териториални отстъпки

МВР проверява дали изчезнал търговец на криптовалути не е отвлечен

32-годишен мъж е в неизвестност от понеделник

"Грозен случай без прецедент": 3 жени и 4 мъже са открити в нелегалния гроб край Банкя

Обвиняемият се е отрекъл от първоначалните признания и твърди, че е "станала грешка"

Израел и Турция топят ледовете помежду си след години на дипломатически раздор

Турският външен министър е на посещение в Израел, през последните 15 години държавници от Турция не са посещавали страната

Месец след потъването на "Москва" Русия прибра секретното оборудване, но мълчи за загиналите

Родители на изчезналите моряци са принуждавани да подписват декларации, че синовете им са умрели в "катастрофа"