Бащата на Борис Джонсън кандидатства за френско гражданство, за да "запази връзките" си с ЕС Снимка: © Getty Images

Вестник „Le Figaro“ изпрати Великобритания извън ЕС със заглавие „Довиждане!“ и снимка на Борис Джонсън, а в същото време бащата на британския премиер Стенли Джонсън разкри, че ще кандидатства за френско гражданство. Причината – да „запази връзките си“ с Европейския съюз след Brexit.

В интервю за радио RTL в последния ден от 2020 авторът и бивш член на Консервативната партия каза, че има история на семейни връзки с Франция.

„Ако го разбирам правилно, то аз съм французин. Майка ми е родена в страната, а нейните майка и баща са били чисти французи. Така че за мен е въпрос на възстановяване на нещо, което вече имам в себе си. И това ме прави много радостен“, обяви на френски език 80-годишният Стенли Джонсън.

„Винаги ще бъда европеец, това мога да кажа със сигурност. Няма как някой да каже на британците, че не са европейци. Имам връзка с ЕС, която е много важна“, каза още бившият член на Европейския парламент.

Неговият син бе водещата фигура зад кампанията за напускане на ЕС от страна на Обединеното кралство преди референдума през 2016 г. Още тогава Борис Джонсън обяви, че Великобритания може да „просперира“, ако е напълно суверенна нация, извън „бюрократичния“ ЕС.

Двете страни сключиха официално търговско споразумение и Brexit влиза в сила от 1 януари 2021 г. Но след като британският парламент одобри сделката на фона на дебати, продължили с часове, премиерът все пак каза, че това „не е краят на Великобритания като европейска държава“. „Ние сме типична европейска цивилизация и ще продължим да бъдем“.

80-годишният Стенли Джонсън има още по-специални връзки с ЕС и поради факта, че е бил част от Европейската комисия. Бивш служител е и на Световната банка.

Роден е през 1940 в Корнуол. Син е на Осман Кемал, който по-късно променя името си на Уилфред Джонсън, и на Ирен Уилямс, чиято майка е французойката Мари Луиза дьо Пфефел. Прадядо му от страната на баща му е бил един от последните вътрешни министри на Османската империя и е бил убит по време на войната за независимост на Турция през 1922. Връзките на Стенли Джонсън с Франция обаче са много по-силни.

Интересното е, че той е автор на редица книги, в които засяга темите за околната среда и различните проблеми на хората. Сред творбите му са „Gold Drain“, „The Green Revolution“, „The Population Problem“ и други.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Румен Радев обяви кога връчва втория мандат

Президентът най-накрая обяви кога ще даде мандата на ПП-ДБ

11:08 - 19.07.2024
Важно днес

Глобален компютърен срив спря самолети, засегна компании и медии

Oт Microsoft казват, че работят по отстраняването на проблема

10:26 - 19.07.2024
Важно днес

Мирчев пита президента защо Пеевски е с държавна охрана от години

Бившият депутат твърди, че Пеевски от доста време се ползва с държавна охрана

09:55 - 19.07.2024
Важно днес

Стоянов: "Щяхме да коментираме BG Alert, ако имаше жертви", нападна "тези хора", които му искат оставката

Служебният премиер Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов дадоха съвместен брифинг от село Мамарчево за актуалната обстановка в страната. 

09:09 - 19.07.2024
Важно днес

Тръмп призова за единство и със серия от словесни атаки обеща нова ера за Америка

Тръмп изнесе рекордно дълга реч пред съпартийците си и заплаши с "най-голямото депортиране" в историята на САЩ

08:31 - 19.07.2024
Важно днес

След атака с дрон над Тел Авив има загинал, хутите поеха отговорност

Говорител на йеменските бунтовници хути пое отговорност за удара.

08:07 - 19.07.2024
Млада България

Проблемите и възможностите, които класациите на елитните гимназии скриват

Разговор с Анет Маринова - консултант по приобщаващо образование, за капацитета на образователната система да гарантира правото на образование и обучение в оптимални условия и за всички.

07:57 - 19.07.2024
Важно днес

Гръмотевични бури, но и опасна жега се очакват в петък

Предупреждения за високи температури и за гръмотевични бури

07:49 - 19.07.2024
Важно днес

Главчев свиква Съвета по сигурността заради продължаващите пожари в страната

Борбата с големия пожар в ямболското село Воден продължава

07:33 - 19.07.2024