Бащата на починалия във Велико Търново младеж: Лекуван е с експериментално лекарство Снимка: © Getty Images

Областната болница във Велико Търново МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" поиска от Изпълнителна агенция „Медицински надзор” да ѝ направи проверка. Причината е смъртта на абитуриент с коронавирус и обвиненията на близките на младежа, че вината за смъртта му е на лекарите.

Според Иван Денев, баща на починалия Христо, синът му бил лекуван с експериментално лекарство за ревматоиден артрит и автоимунни заболявания, кооето се намира в трета фаза на клинични изпитвания- „Actemra / RoActemra”, при което съществува риск от сериозни инфекции при пациентите, които могат да доведат до смърт.

Родителите на момчето не са били уведомени за това и не са давали съгласие. Не им е известно и синът им да е подписвал информирано съгласие, разказва бащата, който е адвокат по професия пред телевизия 7/8.

По време на цялото лечение на Христо, родителите много трудно за получавали информация за състоянието му.

Условията в инфекциознното отделение са били като на война, по думите на бащата. Тоалетна на тримата мъже, настанени в една стая е била инвалиден стол с леген и пластмасова бутилка от 10 литра минерална вода.

След като се е подобрявал няколко дни, синът им внезапно е започнал да вдига силна температура и да получава халюцинации. Хипотезата на бащата е на базата на телефонни разговори, които синът е инициирал нощем, в тях той не е бил адекватен. Христо е преместен в реанимация, там е бил интубиран и по-късно е починал.

Директор на реанимацията е д-р Сибила Маринова, която се прочу с това, че даде доцент Мангъров на етичната комисия на Българския Лекарски съюз заради изказванията му, че Covid-19 е обикновен грип.

По думите на бащата поведението на д-р Маринова е било крайно нехуманно.

Чичо на бащата е зам.-апелативният прокурор на Търново Емил Денев, става ясно от разказа му пред телевизията.

Според ръководството на великотърновската болница при лечението на 19-годишния починал абитуриент не са допуснати никакви грешки. Директорът на здравното заведение д-р Стефан Филев казва, че ще съди бащата на починалото момче за уронване престижа на болницата.

„Във връзка с последния случай на млад великотърновец, загубил битката с COVID - 19, който бе лекуван в и широкия обществен отзук, който предизвика тази трагична новина, както и опитите за създаване на внушения, и манипулиране на истината чрез коментари в социалните мрежи и медии, ръководството на областната болница реши да сезира Изпълнителна агенция "Медицински надзор", която да извърши проверка по случая, за да бъдат изяснени всички обективни факти . Вярваме, че това е единствения начин истината да излезе наяве.

Резултатите от проверката на проведеното лечение ще бъдат изнесени в публичното пространство и подробно оповестени. Д

отогава считаме всички коментари по темата за неуместни и призоваваме обществото и медиите да оставим разследването на компетентните органи. Изказваме нашите най-искрени съболезнования за тежката и непрежалима загуба на семейството и опечалените близки! Поклон пред паметта на този млад човек” се казва в съобщението на официалната страница на великотърновската болница във Фейсбук.

Във вчерашния ден започна и организация на лекари в подкрепа на д-р Сибила Маринова, с аргумента, че тя е добър лекар и че е атакувана заради позицията ѝ срещу Мангъров.


297 са новите случаи на Covid-19 в България за последното денонощие са 297, регистрирани на база на 6433 PCR теста, показват данните на Единния информационен портал. Починалите са 11, като с тях хората, загубили живота си вследствие на болестта стават 435.

Продължават да се увеличават пациентите с положителен резултат за корона-вируса, приети в болница заради влошено състояние. Хоспитализираните вече са 874 - с двама повече от предишното денонощие. В интензивно отделение са 47 - с трима повече. За последното денонощие са излекувани 220 души.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024