Снимка: © Getty Images

Областната болница във Велико Търново МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" поиска от Изпълнителна агенция „Медицински надзор” да ѝ направи  проверка. Причината е смъртта на абитуриент с коронавирус и обвиненията на близките на младежа, че вината за смъртта му е на лекарите.

Според Иван Денев, баща на починалия Христо, синът му бил лекуван с експериментално лекарство за ревматоиден артрит и автоимунни заболявания, кооето се намира в трета фаза на клинични изпитвания- „Actemra / RoActemra”, при което съществува риск от сериозни инфекции при пациентите, които могат да доведат до смърт.

Родителите на момчето не са били уведомени за това и не са давали съгласие. Не им е известно и синът им да е подписвал информирано съгласие, разказва бащата, който е адвокат по професия пред телевизия 7/8.

По време на цялото лечение на Христо, родителите много трудно за получавали информация за състоянието му.

Условията в инфекциознното отделение са били като на война, по думите на бащата. Тоалетна на тримата мъже, настанени в една стая е била инвалиден стол с леген и пластмасова бутилка от 10 литра минерална вода. 

След като се е подобрявал няколко дни, синът им внезапно е започнал да вдига силна температура и да получава халюцинации. Хипотезата на бащата е на базата на телефонни разговори, които синът е инициирал нощем, в тях той не е бил адекватен. Христо е преместен в реанимация, там е бил интубиран и по-късно е починал.

Директор на реанимацията е д-р Сибила Маринова, която се прочу с това, че даде доцент Мангъров на етичната комисия на Българския Лекарски съюз заради изказванията му, че Covid-19 е обикновен грип.

По думите на бащата поведението на д-р Маринова е било крайно нехуманно.  

Чичо на бащата е зам.-апелативният прокурор на Търново Емил Денев, става ясно от разказа му пред телевизията. 

Според ръководството на великотърновската болница при лечението на 19-годишния починал абитуриент не са допуснати никакви грешки. Директорът на здравното заведение д-р Стефан Филев казва, че ще съди бащата на починалото момче за уронване престижа на болницата.

„Във връзка с последния случай на млад великотърновец, загубил битката с COVID - 19, който бе лекуван в и широкия обществен отзук, който предизвика тази трагична новина, както и опитите за създаване на внушения, и манипулиране на истината чрез коментари в социалните мрежи и медии, ръководството на областната болница реши да сезира Изпълнителна агенция "Медицински надзор", която да извърши проверка по случая, за да бъдат изяснени всички обективни факти . Вярваме, че това е единствения начин истината да излезе наяве.

Резултатите от проверката на проведеното лечение ще бъдат изнесени в публичното пространство и подробно оповестени. Д

отогава считаме всички коментари по темата за неуместни и призоваваме обществото и медиите да оставим разследването на компетентните органи. Изказваме нашите най-искрени съболезнования за тежката и непрежалима загуба на семейството и опечалените близки! Поклон пред паметта на този млад човек” се казва в съобщението на официалната страница на великотърновската болница във Фейсбук.

Във вчерашния ден започна и организация на лекари в подкрепа на д-р Сибила Маринова, с аргумента, че тя е добър лекар и че е атакувана заради позицията ѝ срещу Мангъров. 


297 са новите случаи на Covid-19 в България за последното денонощие са 297, регистрирани на база на 6433 PCR теста, показват данните на Единния информационен портал. Починалите са 11, като с тях хората, загубили живота си вследствие на болестта стават 435.

Продължават да се увеличават пациентите с положителен резултат за корона-вируса, приети в болница заради влошено състояние. Хоспитализираните вече са 874 - с двама повече от предишното денонощие. В интензивно отделение са 47 - с трима повече. За последното денонощие са излекувани 220 души.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия