Снимка: © bTV

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова се ангажира да бъдат обсъдени законови промени във връзка с осигуряването на равни права на родителите след развод, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Йорданова е провела телефонен разговор с протестиращи граждани от организациите “Бащи за отговорно родителство” и асоциация “Член 24”.

По-рано пред Министерството на правосъдието се състоя протест на бащи с настояване за осигуряването на равни права на родителите при отглеждането на децата им след развод. Датата не е избрана случайно - днес е Денят на бащата според православната традиция.

"Всяко дете, чиито родители са разделени, трябва да могат да го отглеждат по равно време и единият, и другият родител", каза един от участниците в протеста, цитиран от БНР.

В първия работен ден след коледните празници (29 декември) ще бъде организирана среща на Йорданова с неправителствените организации. Тя се ангажира да обсъди с тях споделеното родителство и механизъм, чрез който да се защитят правата на децата и на двамата родители, след което да бъдат разработени необходимите законови промени.

"В действителност години наред не са предприети действия за разрешаването на този болезнен за децата и родителите проблем, който често превръща децата в жертви на конфликти по време и след развод, и води до родителско отчуждение", пишат от пресцентъра на ведомството.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море