Интервюто на Байдън пред ABC не донесе нищо, за да го избави от кризата Снимка: © Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън даде първото си телевизионно интервю след лошото си представяне в предизборния дебат, но така и не успява да потуши нарастващите опасения относно способността му да победи основния си съперник Доналд Тръмп.

В петък Байдън даде специално 22-минутно интервю за американската телевизия ABC, което беше излъчено в ефир без съкращения и редакции. Президентът видимо изглеждаше по-добре. Отпуснат на креслото си и усмихващ се широко, той отговаряше на въпросите на журналиста с много по-ясен тон, за да може зрителите този път да разберат какво говори.

Макар да демонстрира по-голяма последователност, отколкото на дебата, интервюто му беше белязано от редица отричания от негова страна - на призивите да се оттегли от надпреварата, както и на социологически проучвания, които прогнозират загубата му във вота.

Байдън неколкократно отрече да губи от Тръмп в социологическите проучвания, въпреки че предварителните национални изследвания показват именно такъв резултат.

"Всички социолози, с които разговарям, ми казват, че това е спорно. Не е ясно какъв ще е изходът", каза той

С първото си интервю след дебата президентът трябваше да разсее съмненията на партията си и на избирателите си, че е твърде възрастен, за да се кандидатира за втори президентски мандат. Той обаче не успя съвсем да постигне това. Още в самото начало Байдън пое отговорност за слабото си представяне в дебата.

"Никой не е виновен за това, освен самия аз", казва Байдън.

Американският лидер обаче определи провала си като "изключение" и отново се оправда, че просто е имал лоша нощ. Той заяви, че като изпълняващ длъжността президент се подлага на неврологични тестове всеки ден и няма проблем със здравето: "Все още ли мога да изминавам 100 метра за десет секунди? Не, но все още съм в добра форма".

Байдън пренебрегна много от въпросите, които интервюиращият му зададе - за неговата компетентност на поста, за положението му в Демократическата партия и изоставането му от Тръмп в социологическите проучвания.

Президентът обаче беше категоричен, че няма да се откаже от участие в изборите, дори ако лидерите на неговата партия в Конгреса го помолят за това. На три пъти той заяви, че само "Всемогъщият Бог" може да го убеди да се оттегли.

"Ако Всемогъщият Бог слезе и каже: "Джо, оттегли се от надпреварата", аз ще го направя. Но той няма да слезе", каза Байдън, който беше убеден, че съюзниците му от Демократическата партия няма да отправят подобна молба.

"Не мисля, че някой е по-квалифициран да бъде президент или да спечели тази надпревара от мен", допълни той.

В същото време обаче четвърти демократ призова Байдън да се оттегли. Вестник "Washington Post" съобщава, че сенатор Марк Уорнър се опитва да събере група сенатори от Демократическата партия, които официално да поискат настоящият президент да се откаже от кампанията си.

Байдън обаче изглежда вярва, че е единственият, който може да победи Тръмп.

Американското политическо издание "Axios" цитира свои източници, които посочват, че съюзниците на президента смятат, че интервюто му "не е впечатляващо" и "не променя нищо" към този момент.

Неназован демократ от Камарата на представителите казва пред изданието, че хора в партият са "шокирани" от "отказа на Байдън да признае реалността" по отношение на социологическите проучвания и от "неуспеха му да изложи аргументи защо иска втори мандат".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024