Интервюто на Байдън пред ABC не донесе нищо, за да го избави от кризата Снимка: © Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън даде първото си телевизионно интервю след лошото си представяне в предизборния дебат, но така и не успява да потуши нарастващите опасения относно способността му да победи основния си съперник Доналд Тръмп.

В петък Байдън даде специално 22-минутно интервю за американската телевизия ABC, което беше излъчено в ефир без съкращения и редакции. Президентът видимо изглеждаше по-добре. Отпуснат на креслото си и усмихващ се широко, той отговаряше на въпросите на журналиста с много по-ясен тон, за да може зрителите този път да разберат какво говори.

Макар да демонстрира по-голяма последователност, отколкото на дебата, интервюто му беше белязано от редица отричания от негова страна - на призивите да се оттегли от надпреварата, както и на социологически проучвания, които прогнозират загубата му във вота.

Байдън неколкократно отрече да губи от Тръмп в социологическите проучвания, въпреки че предварителните национални изследвания показват именно такъв резултат.

"Всички социолози, с които разговарям, ми казват, че това е спорно. Не е ясно какъв ще е изходът", каза той

С първото си интервю след дебата президентът трябваше да разсее съмненията на партията си и на избирателите си, че е твърде възрастен, за да се кандидатира за втори президентски мандат. Той обаче не успя съвсем да постигне това. Още в самото начало Байдън пое отговорност за слабото си представяне в дебата.

"Никой не е виновен за това, освен самия аз", казва Байдън.

Американският лидер обаче определи провала си като "изключение" и отново се оправда, че просто е имал лоша нощ. Той заяви, че като изпълняващ длъжността президент се подлага на неврологични тестове всеки ден и няма проблем със здравето: "Все още ли мога да изминавам 100 метра за десет секунди? Не, но все още съм в добра форма".

Байдън пренебрегна много от въпросите, които интервюиращият му зададе - за неговата компетентност на поста, за положението му в Демократическата партия и изоставането му от Тръмп в социологическите проучвания.

Президентът обаче беше категоричен, че няма да се откаже от участие в изборите, дори ако лидерите на неговата партия в Конгреса го помолят за това. На три пъти той заяви, че само "Всемогъщият Бог" може да го убеди да се оттегли.

"Ако Всемогъщият Бог слезе и каже: "Джо, оттегли се от надпреварата", аз ще го направя. Но той няма да слезе", каза Байдън, който беше убеден, че съюзниците му от Демократическата партия няма да отправят подобна молба.

"Не мисля, че някой е по-квалифициран да бъде президент или да спечели тази надпревара от мен", допълни той.

В същото време обаче четвърти демократ призова Байдън да се оттегли. Вестник "Washington Post" съобщава, че сенатор Марк Уорнър се опитва да събере група сенатори от Демократическата партия, които официално да поискат настоящият президент да се откаже от кампанията си.

Байдън обаче изглежда вярва, че е единственият, който може да победи Тръмп.

Американското политическо издание "Axios" цитира свои източници, които посочват, че съюзниците на президента смятат, че интервюто му "не е впечатляващо" и "не променя нищо" към този момент.

Неназован демократ от Камарата на представителите казва пред изданието, че хора в партият са "шокирани" от "отказа на Байдън да признае реалността" по отношение на социологическите проучвания и от "неуспеха му да изложи аргументи защо иска втори мандат".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Съветът "Наяж се добре сутринта" е безумен. Не тъпчете децата си

Д-р Здравко Арнаудов за проекта наречен "тяло"

10:05 - 05.10.2024
GEN Z дневници

Vol. 39: Бийонсе саботира Софи Маринова, балканска закуска, кога е окей да гоустваме

В това издание ще се поглезим с "балканска закуска", ще мяукаме на концерт и ще разменим нови дейтинг съвети

09:58 - 05.10.2024
Важно днес

Израел може да е ликвидирал вероятния следващ лидер на "Хизбула"

Има информация, че наследникът на Насрала може да е бил убит при израелски удар в Бейрут

09:05 - 05.10.2024
Живот

Esthederm представи новия Intensive Pro-Collagen+ крем

Новият крем от серията Intensive стимулира синтеза на петте основни типа колаген в кожата, благодарение на технологията Pro Coll+.

16:20 - 04.10.2024
Важно днес

Съдът на ЕС отмени най-спорната част от пакета "Мобилност" по искане на България

България, Литва, Румъния, Кипър, Унгария, Малта и Полша оспориха предложеното законодателство, което силно ги засягаше

16:04 - 04.10.2024
Важно днес

Началникът на охраната на Запорожката АЕЦ е убит с бомба под колата

Централата е под контрола на руснаците, за които е работил Андрей Короткий

14:59 - 04.10.2024