Снимка: © Getty Images

Американският президент Джо Байдън е предупредил руския си колега Владимир Путин, че САЩ и техните съюзници ще отговорят "решително" и ще наложат "бързи и тежки последствия" на Русия, ако Путин реши войските му да нахлуят в Украйна.

Разговорът им по телефона в събота вечер българско време е продължил около час. От Белия дом съобщиха, че Байдън е разяснил на Путин какво точно рискува при евентуална инвазия.

Висш служител на администрацията на президента на САЩ заяви пред репортери след разговора, че дискусията се е провела „по същество“, но САЩ се опасяват, че Русия все пак може да предприеме военна атака.

"Президентът Байдън беше категоричен, че ако Русия предприеме ново нахлуване в Украйна, Съединените щати, заедно с нашите съюзници и партньори, ще реагират решително и ще наложат бързи и тежки санкции на Русия. Президентът повтори, че по-нататъшно руско нахлуване в Украйна ще доведе до човешко страдание и ще намали авторитета на Русия", се казва в изявление на Белия дом, като се добавя, че Байдън "ясно е заявил пред президента Путин, че макар Съединените щати да са готови да се ангажират с дипломация в пълна координация със съюзниците и партньорите", са "също толкова готови и за други сценарии".

Разговорът между двамата лидери се проведе часове след като в събота САЩ изведоха част от силите си от Украйна и наредиха евакуацията на по-голямата част от персонала на посолството си заради опасенията, че през следващите няколко дни може да се стигне до руско нахлуване в страната. Тези стъпки са поредният знак, че САЩ се опасяват, че Путин може да нареди инвазия по всяко време. Само ден по-рано съветникът по националната сигурност на Байдън предупреди американците в Украйна да напуснат и заяви, че военните действия могат да започнат с въздушни бомбардировки, които да убият цивилни.

МВнР призова българските граждани да напуснат Украйна

Високопоставен служител на администрацията на САЩ заяви пред репортери в събота следобед, че разговорът между двамата президенти е бил "професионален и съдържателен", но "не е имало фундаментална промяна в динамиката, която се развива вече няколко седмици".

"Двамата президенти се съгласиха, че екипите ни ще останат ангажирани през следващите дни", заяви служителят, цитиран от CNN. "Русия може да реши да пристъпи към военни действия така или иначе. Всъщност това е напълно възможно".

Според него остава неясно дали Москва е "заинтересована да преследва целите си по дипломатически път".

Съветникът на руския президент Юрий Ушаков определи разговора в събота като "балансиран и делови", но заяви, че САЩ и НАТО не са успели да отговорят на основните притеснения на Русия в областта на сигурността.

Ушаков заяви, че разговорът "се е състоял в атмосфера на истерия" относно предполагаемото предстоящо руско нахлуване в Украйна, подклаждана от страна на американски официални лица. "Това е известно на всички", каза той и добави: "Натискът около темата за инвазията беше осъществен координирано и истерията достигна своята кулминация".

Според Ушаков Байдън е казал на Путин, че е "отдаден на дипломатическото решаване на проблема" и е изложил редица съображения, които според него отговарят на много от опасенията на Русия. Путин е отвърнал, че САЩ и техните съюзници "напомпват" Украйна с нови оръжия и насърчават провокациите на украинските сили в района на Донбас и в Крим.

В петък руското министерство на външните работи обвини Запада и пресата в тези страни, че разпространяват "мащабна дезинформационна кампания" за предстоящо руско нахлуване в Украйна, "за да отклонят вниманието от собствените си агресивни действия".

"В края на 2021 г. и началото на 2022 г. глобалното информационно пространство се сблъска с безпрецедентна по своя мащаб и сложност медийна кампания, чиято цел е да убеди световната общност, че Руската федерация подготвя нахлуване на територията на Украйна", се казва в изявление на министерството, публикувано на неговия уебсайт.

Кремъл иска Алиансът писмено да се откаже от разширяване на изток, да върне инфраструктурата си в конфигурацията, в която е била отвъд границите на бившия Съветски блок (преди 1997 г.) и да не се разполагат на украинска територия чуждестранни въоръжени сили. НАТО отказва да изпълни тези искания.

Путин подробно е обяснил на Бадън защо именно сега е назряла необходимостта да се решават тези въпроси и е направил "преглед на историята на отношенията на Русия с НАТО и САЩ".

"Даже през 90-те години САЩ и НАТО водеха далеч невинаги конструктивна политика спрямо Русия. Именно тогава започна практическото разширяване на сферата на действие на НАТО. Именно тогава бяха приети нови членове и Алиансът доближи границите на Русия", цитира Ушаков думите на президента.


Ювал Ноа Харари: Войната, Путин и законът на джунглата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия