Снимка: © Getty Images

"Достатъчно, стига“, призовава президентът Джо Байдън в своята реч към нацията, приканвайки Конгреса да забрани продажбата на нападетелни оръжия. Думите му са по повод поредицата от смъртоносни стрелби в страната в последните няколко седмици.

В речта си президентът посочи, че твърде много места в Америка, като училища, супермаркети и други ежедневни места, са се превърнали в „полета на убийства“.

„Не става дума за отнемането на нечии оръжия. Не става дума за отнемането на нечии права. Става дума за защитата на децата", заяви Байдън.

Той каза, че Конгресът трябва да се стреми да вдигне възрастта на закупуването на огнестрелни нападетелни оръжия от 18 на 21 години. Перспективите висшият законодателен орган на САЩ да приеме каквито и да било мерки за контрол върху оръжията обаче изглеждат несигурни. Върховният съд на САЩ може вместо това да бъде готов да разшири правата на американците върху оръжието в знаков случай, който съдиите разглеждат.

„Колко още касапници сме готови да приемем?“, попита Байдън.

Миналата седмица 18-годишен въоръжен мъж уби 19 ученици и 2 учители в начално училище в Увалде, Тексас. В сряда при друга атака в Тулса, Оклахома стрелец отне живота на четирима души, както и своя собствен.

Кървава стрелба в начално училище в Тексас - 19 деца и 2-ма възрастни са убити

Ако законодателите не предприемат действия по въпроса, избирателите ще трябва да използват своето "възмущение", за да го превърнат в централен въпрос на предстоящите междинни избори през ноември, предупреди Байдън.

Частната собственост върху оръжието е залегнала във Втората поправка на Конституцията на САЩ и е право на всеки американски гражданин. Байдън каза, че поправката не е "абсолютна" и добави, че новите мерки, които той подкрепя, не са насочени към отнемане на оръжията на хората.

Съдебната комисия на Камарата на представителите проведе извънредно заседание, за да обсъди нови предложения за контрол на оръжията. Конгресменът Грег Щойб от Републиканската партия се присъедини към изслушването от дома си чрез видео връзка. Той показа няколко пистолета от личната си колекция, които според него ще бъдат забранени, ако законът бъде приет.

Демократ от Тексас се намеси и каза: „Надявам се, че пистолетът не е зареден“, а Щойб отговори: "Аз съм в къщата си. Мога да правя каквото си искам с оръжието си".

Републиканецът Луи Гомерт каза, че демократите "обвиняват републиканците в съучастие в убийство".

Междувременно Върховният съд на САЩ обсъжда един от най-рестриктивните закони за оръжията в Ню Йорк, който поставя строги ограничения за това кой може да носи оръжие на публични места. Ако съдиите отменят закона, забраните на държавно ниво за нападателни оръжия могат да бъдат отменени в цялата страна.

Според правителствени данни, тази година в САЩ е имало 233 масови стрелби, при които четирима или повече души са застреляни или убити.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ема Уотсън дебютира като режисьор и лице в кампания на Prada

Изискванията ѝ като режисьор за Prada са да намери материал, който "няма да я отегчи"

Река Искрецка се върна, започва възстановяване на водоподаването

Причината за изчезването вероятно е слабо земетресение

Служебният кабинет решава дали да приеме американската оферта за газ

До 17ч. правителството трябва да даде отговор на американската компания

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден